Снимка: Обществен център за околна среда и устойчиво развитие

Държавата затяга контрола върху местонахождението на отпадъците в страната и те ще бъдат следени с помощта на оперативен междуинституционален център, който ще обменя информация в реално врeме. Това съобщи на парламентарния контрол министърът на околната среда Емил Димитров – Ревизоро. Като основен проблем,  довел до поредната криза – тази с отпадъците – той изтъкна, че в момента институциите не си говорят.

Министър Димитров даде още подробности относно предвидения координационен център, граничния контрол на вноса на отпадъци, проекти на площадки и потенциалното връщане на боклуци от границата. Всичко това обаче са мерки, които ще се вземат тепърва, за да не се превърне страната ни в крематориум за вносен боклук, накъдето май е тръгнала работата.

Това са мерките, които трябваше да бъдат въведени много отдавна, но не са били, защото, както става видно,  властта с години не е обръщала внимание на проблемите с трупането и унищожаването на отпадъци, които са „мейд ин някъде другаде“.

„През 2019 от регионалните инспекции са извършени още 8868 проверки, и, дадени са 224 наказателни постановления на стойност 822 900 лв. Това не считаме, че е достатъчно. Тази година трябва да продължи с много по- голяма сила и по-големи санкции“, посочи министър Димитров.

Истината е, че проверките и санкциите трябваше да текат от много отдавна и не биваше да се стига до криза, за да се активизират органи и институции, да започнат де се затварят обекти без необходимите лицензи и неотговарящи на изискванията, и да започнат разследващите буквално да ровят в боклука, за да видят от какво се състои. Кризата с бунищата на София и други големи български градове отпреди години трябваше да предостави ценен опит в оперирането с отпадъците и да накара контролните органи да изработят стройна и ефективна система за мониторинг.

Вместо това през последните месеци получаваме нови и нови съобщения за вносни контейнери с боклук, лъснали тук и там из страната, за превишени права за внос, за нерегламентирано унищожаване и т. н. Последната такава новина дойде вчера от Батак, където жителите излязоха на протест срещу тоновете италиански боклуци, съхранявани в бившия военен завод в града от фирма, извоювала си разрешително да депонира 6 пъти повече отпадъци, отколкото община Батак може да генерира за година.

Нови 102 контейнера с италиански боклук пък бяха открити вчера на пристанището във Варна. Техният получател отново е фирмата „Блацион“, която стана печално известна с отпадъци от Италия, които бяха открити на пристанищата във Варна и Бургас. Доставчикът е същият, както и при предишните случаи – италианската фирма „Дентиче пантелоне“. Контейнерите са пристигнали в периода 21 октомври – 29 ноември миналата година, като товар, който може да остане складиран в порта до 90 дни. Този срок вече е изтекъл. Същият вносител, същият доставчик, същият проблем, което навежда на извода, че цялата работа не е от вчера. И ако законът е разрешил вноса, то защо се допуска тези отпадъци да киснат по българските площадки и пристанища и след предвидените срокове?

Това са актуалните новини на тема боклук от само от вчерашния ден. Те се трупат към предишните „открития“ по пристанищата и площадките за депониране в България. Вече текат разследвания, които ще покажат доколко е съобразен със закона вносът на боклука и дали съдържанието му отговаря на разрешеното, дали и къде може да се унищожава.

Властта с години е била сляпа за вносния боклук и сега ще трябва да оправя последствията от това нехайство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук