От ноември Перник е на воден режим и почти няма вода нито за питейни, нито за битови нужди. В началото на януари пък стана ясно, че във въздуха им има завишени стойности на серен диоксид. Няколко дни след това се установи, че и в малкото вода, която тече по тръбите и заради която трима души бяха приети в болница със съмнения за ешерихия коли, има манган.

Днес за капак ТЕЦ „Република” аварира и в Перник няма и парно. Уж се работело по отстраняването на аварията, но то се работи и по пускане на водата и засега неуспешно.

Перничани все повече се сблъскват със суровия живот, подхождащ по-скоро на граждани от някоя африканска република.

Въпреки вота на недоверие на правителството, политическата демагогия през последните седмици и месеци, протестите на отчаяните перничани, нищо не се променя, а ситуацията изглежда се влошава. А в града е обявена и грипна епидемия.

Преди седмица стотици жители на града поискаха от жълтите павета да им бъдат осигурени нормални условия на живот. Във вторник Столичният общински съвет гласува да позволи използването на софийската водопреносна мрежа, за да се осигури вода за перничани.

Предложението на правителството е градът да се снабди с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“ и водопреносната мрежа на столицата. Така бедстващият миньорски град ще получи вода за питейни нужди с изграждането на 13.5 км трасе от Мало Бучино до квартал „Мошино“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!