локдаун Гърция

Неваксинирани вече нямат право да посещават закритите части в таверни, барове, кафенета и центрове за развлечения. Там могат да влизат само ваксинирани и преболедували със сертификат от 30 до 180 дни.

Неваксинираните служители в частния и държавния сектор трябва да представят негативни тестове за ковид по два пъти седмично на работното си място. Същото се отнася за учениците. За пътуващи с всякакъв вид обществен транспорт ще се изисква бърз тест, направен до 48 ч. преди пътуването, включително за деца от 12 до 17 г.

Въвежда се и задължително носене на маски на открито при струпване на хора на площади, спирки, централни и търговски улици. Започва и имунизирането с трета доза ваксина на хора от рискови групи.

Очаква се строгите мерки да предизвикат нова вълна от протести

На многохиляден протест в Солун гърците застанаха срещу задължителното ваксиниране, срещу строгите автиковид мерки, които реално поставят под локдаун неваксинираните.

Безработицата, ниските заплати, високите цени на стоките от първа необходимост доведоха до гнева на демонстрантите пред панаирното градче.

Мицотакис има план за икономическото развитие на страната

На традиционната си реч пред изложителите на панаира премиерът Мицотакис изложи перспективите пред гръцката икономика за следващата година.

„Младите хора до 29 години на пълен щат без предишен трудов стаж ще бъдат субсидирани от държавата с 1200 евро в продължение на шест месеца. 600 ще отиват при работодателя за намаление на разходите за възнаграждения, а останалите 600 ще бъдат добавка към заплатата на младите хора“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

Налагат се мерки на контрол върху поскъпването на цената на електроенергията.

Намалява се имотният данък, както и ДДС за фермерите. Коригира се с два пункта корпоративния данък за бизнеса, както и данъчната тежест на стоки от първа необходимост. Намаленията на данъка в туризма ще позволи по-ниски цени на туристическите пакети.

От опозиционните партии коментираха предложените мерки, като „козметични промени, които няма да повишат жизнения стандарт на гърците“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!