ВМРО-ДПМНЕ блокади

Най-голямата опозиционна партия в Република Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ днес организира блокади на основните кръстовища в 10 града на страната.

Лидерът на партията Християн Мицкоски съобщи, че протестите са срещу „тайните преговори , които водят премиерът Зоран Заев и специалният пратеник Владо Бучковски с властите в София“. Според него те се отнасят до „бъдещето на РСМ и евроинтеграцията на македонския народ, нация и държава в ЕС“.

„От висши дипломатически източници, както от Брюксел, така и от официална София разбрахме, че исканията от Рамковата позиция на българския парламент ще бъдат част от преговорната рамка на РСМ за ЕС. По този начин двустранният проблем, който имаме със София, а той се отнася до автентичността на македонския народ, култура, традиции, обичаи, македонски език, антифашистката ни борба, а това ще означава, че всички онези проблеми посочени в Декларацията на българския парламент ще бъдат вече проблем, който ще имаме с ЕС. От двустранен той ще се превърне в проблем между Македония и ЕС“, каза Мицкоски. Той подчерта: Единственият начин да се противопоставим на това нещо е народът да излезе по улиците.

Според него гражданите трябва да разберат какво съдържа „Пътната карта“, за която преговорят Заев и Бучковски. „Ако Декларацията на българския парламент от 2019г. бъде част от преговорната рамка ще бъдем изправени пред следния избор: асимилация и българизация в рамките на един ден, когато приключим преговорите за членство в ЕС или замразяване и окончателен отказ от съня за ЕС“, каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

От днес всеки ден между 15.00 и 17.00 ВМРО-ДПМНЕ ще блокира основните кръстовища в десет града. Това са Скопие, Охрид, Битоля, Кичево, Кавадарци, Прилеп, Струмица, Щип, Велес и Кочани.

В края на миналата година Мицкоски(ВМРО-ДПМНЕ) също организира блокади в РСМ поради „получената от него информация, че в София Македония ще бъде разпарчатосана“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук