С 18% по-скъпа вода ще плащат софиянци от 1 април. Това стана ясно след закритото заседание на енергийния регулатор. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза, че е гласувал против това решение.

„Няма да правя по-нататъшни коментари, защото решението е факт и е на цялата комисия”, каза Иванов.

Досега регулаторът отлага 2 пъти поскъпването на водата. „Софийска вода” предложи скок от 18%, тоест 1 куб.м. вода да струва 2,16 лв. вместо 1,82 лв. както е в момента. Бизнес планът предвижда услугата да поскъпне почти двойно – с 47%, до 2021г.

КЕВР обсъди още и предстоящото увеличение цената на природния газ с 30 % отново от 1 април, което ще доведе до по-скъпо парно и топла вода. Окончателно повишението ще бъде факт след решение на регулатора на 7 април.

Заради спецификите на отделните топлофикации, в различните градове, скокът няма да е един и същ – между 18 и 37 на сто. На предстоящото заседание се очаква да бъде прието и увеличението на тока за битовите потребители с 1%.

Председателят на КЕВР Иван Иванов смята, че повишението на цената на тока за крайните клиенти ще бъде между 0,93 и 0,97%.

Комисията била готова да участва в обществено обсъждане и законодателни промени, за да се въведат по-ниски цени за енергийно и водно зависимите клиенти, каза Иванов.

„Това трябва да бъде сторено, защото ще бъде елемент от социална справедливост”, смята председателят на КЕВР.

От своя страна Александър Йорданов, член на КЕВР, обясни, че единственият повод за промяна на стойността на електрическата енергия е промяната на цените в природния газ.

„От там по веригата стига и до крайните потребители. Няколко пъти КЕВР беше упреквана, че взима политически решения за цената на природния газ, от бизнеса и други страни. Те добре познават регулаторните ни правомощия, които са ограничени по закон”, посочи Йорданов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!