Коронавирус Мондрагоне
Снимка: Fanpage.it

Властите в Италия изпратиха тази сутрин военни в градчето Мондрагоне, за да охраняват новото огнище на коронавирус, където живеят и много българи. По последни данни 49 наши сънародници  са заразени.

Напрежението ескалира. Българи замерят италианци със столове

Напрежението в града ескалира, след като властите изолираха пет блока. Там живеят около 300 италианци, близо 200 българи, граждани на други страни от Източна Европа, Северна Африка и Южна Америка.

Властите са обособили червена зона, но някои от изолираните в нея са успели да я напуснат през нощта. Други се опитали да пробият блокадата в знак на протест, че не ги пускат да отидат на работа.

Стига се до сблъсъци с местните власти и с жителите на града. Българите замеряли местните със столове от балконите, те отвърнали с хвърляне на камъни и разбиване на коли с българска регистрация.

Полицията успя да спре голяма част от нарушителите. Един полицай е ранен.

„Първо трябва да разрешим здравословния проблем, след това ще преминем към социалния“. Така кметът на Мондрагоне Вирджилио Тихио се обърна към гражданите, които все още са блокирани в района, съобщава местният клон на телевизия Sky.

Контингентът от 50 войници, изпратен от министъра на вътрешните работи Лусиана Ламоргезе, тази сутрин пристигна в Мондрагоне, за да засили охраната в района.

40 полицаи бяха изпратени вчера на разположение на местния щаб, като днес се очаква да пристигнат още 30 души.

Местните срещу имигрантите

Местните граждани искат да се реши проблема с комплекса в центъра на града – Ex Cirio Palaces, където живеят много имигранти.

Обвиненията са, че те вредят на развитието на туризма в курортното градче като развиват незаконен трафик на хора и контрабанда на цигари и алкохол.

Конкретно се посочва местен търговец, който е българин и има магазин в района.

В сградите живеят не само българи и други чужденци, които работят на полето.

Друг проблем е, че никой не води данни колко души пребивават в един апартамент, като има жилища с по 10 незаконни наематели.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук