Присъединяването на България към еврозоната ще доведе до стабилност, от която имаме нужда. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг вицепрезидентът Илияна Йотова.

Еврозоната ще донесе стабилност

„Моето становище е, че трябва да направим всичко възможно и като общество първо трябва да минем през една сериозна кампания и да обясним всички рискове при евентуалното приемане на общата ни валута. Ще има рискове, но ще има и много ползи и колкото повече говорим помежду си  за това, колкото повече опитваме да го преведем на хората на обикновен език, без диаграми, таблици и думички като „конвергенция“, толкова по-добре. Защото влизайки в този отбор, дори както виждате сега в условията на тази криза – едни са решенията за страните в еврозоната, други са за тези, които са извън. Ние имаме нужда от тази стабилност и аз тук бих подкрепила всяко едно усилие”, коментира Йотова.

Мониторингът още не е отпаднал

По отношение на механизма за мониторинг върху България, осъществяван от Европейската комисия, вицепрезидентът бе категорична:

„Проблемът с окончателното отпадане на мониторинга все още не е решен докрай. Нека да припомня, че имаме едно заявление на предишния председател на ЕК, г-н Юнкер, и препоръка на ЕК за отпадане на мониторинга над България. Не сме извървели процедурите докрай, защото според договора, който сме подписали, ЕК в съгласувателен режим със Съвета и с ЕП трябва да вземе това окончателно решение. Това окончателно решение още го нямаме.”

И добави:

„Този мониторинг отдавна не трябваше да фигурира… В създалата се ситуация смятам, че ЕК трябва да извърви своя път докрай и да прекрати тази част от наблюдението върху България, защото казаната дума е хвърлен камък. Ако след това се въведе един ден общоевропейски механизъм за спазване на върховенството на закона, с което се обвързва и българският мониторинг, тогава България ще бъде наблюдавана страна по еднакви критерии, така както всички останали 26 страни в ЕС. Сега сме в ситуация нито риба, нито рак – мониторингът като наблюдение не е отпаднал, работата по новия механизъм за върховенство на закона изобщо не е започнала в европейските институции и ние сме останали в една междинна ситуация – буквално, както казваме ние българите, „на трупчета“ – и всеки път ни се напомня, че ние сме още под това наблюдение”.

Присъединяването към Шенген означава доверие

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира и присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Тази година ще празнуваме 35 години от образуването на Шенгенското пространство – едно от най-добрите завоевания на ЕС от самото му създаване, възможността за свободно движение на граждани и капитали, което улеснява много и най-различни сфери на живота на европейските граждани. На 35-ата годишнина Шенгенското пространство не изглежда като цяло много розово. Виждате в условията на пандемията колко бързо държавите затвориха всяка една себе си и де факто то за месеци беше абсолютно блокирано. Чуват се гласове, че самият Шенген трябва да бъде реформиран, преди да се поканят нови държави-членки. Има най-различни позиции и предложения, но това, което ме човърка винаги, е , че всяка държава, когато разсъждава в тази посока, взема преди всичко състоянието на националната си политика и след това мисли за държавите, които са поели по този път”.

Тя каза още:

„Докато този егоизъм съществува в ЕС, докато се проявяват двойните стандарти, скептицизмът по отношение на европейските структури ще се засилва. Той няма да отслабва. Така че България трябва да продължи усилията си да е част от Шенген, защото не е най-важното, че ще се пътува без лични карти и КПП по границите, като някой обясняваше, а доверието. Когато си вътре в Шенген, доверието на целия свят към теб е различно и в това съм се убедила многократно.”

Цялото интервю с вицепрезидента Илияна Йотова може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ или да гледате във видеото.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук