Майор Валентин Терзиев не е оцелял, след като самолетът МиГ-29, който управляваше, изчезна от радарите в сряда над Черно море край Шабла. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов пред бТВ.

Министър Панайотов заяви, че въпреки това операцията ще продължи до откриването на останките на самолета и черната му кутия.

„Ако до четири дни тя не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода“, допълни той. Министърът поясни, че има предложения от съюзнически държави да предоставят способности за откриването ѝ.“, каза министърът.

„Предложенията им не са свързани със способности, от които ние имаме нужда. В момента се работи на дълбочина 70 м. с български сили и средства, макар и не военни“, каза още Панайотов

Припомняме, че при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили,  изгуби радиовръзка и  изчезна от радарите в 00:45 ч.. Към 10 ч. беше намерена спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител, но спасителната операция по издирването му продължи. В нея участваха сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук