Софийската районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство за нарушаване на противоепидемичните мерки по повод изявления на Волен Сидеров заради призивите му за нарушаване на карантината.

Разследването ще се води от СДВР и е за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната карантинни мерки.

В съобщението на държавното обвинение се цитира изказването на лидера на „Атака“ и настоящ общински съветник в София, в което той многократно призова за нарушаване на мерките.

Същите призиви са изпратени на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“, пишат от държавното обвинение.

Сидеров твърди, че църквите не само трябва да останат отворени, но и хората да не ходят в тях с маски.

Той противопоставя и вярващите с председателя на щаба с думите: „Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски“.

Обяснява, че на Цветница не е отишъл в храма, защото не можел да сложи станалата вече задължителна маска пред Бога.

„Не искам да вляза в храма с маска и да си крия лицето пред Бога (…). Днес, на Цветница, застанаха едни хора на 2 метра един от друг в храма, в „Александър Невски“. Какво показват? Кое им е по-важно – Мутафчийски или Бог? Народът, вярващите, да реагират и да кажат, че това не е правилно. Питам ги, когато дойде Пришествието, тогава те с маски ли ще се явят пред Господа и ще кажат – „Господи, идваме пред теб с маска”. Не целунаха иконата, защото можело да се заразят, не взеха Причастие, защото един селски простак, зам.-председател на НС, казва, че можело да се заразят (…). На Цветница не отидох, защото няма как да сложа маска пред Бога. Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице. Възкресение Христово е празникът, без който не можем. Ако отречем това и кажем, че не е празник, отричаме нашата човешка същност. Ние сме създадени по образ и подобие на Господа. На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ – масово“, пише в позицията си Волен Сидеров.

От прокуратурата не уточняват по кой член от Наказателния кодекс е разследването, но най-вероятно става дума коригирания заради извънредното положение текст за нapyшaвaнe нa  мepĸите пpoтив paзпpocтpaнeниeтo нa зapaзнa бoлecт пo вpeмe нa пaндeмия и извънpeднo пoлoжeниe, което се наказва със затвор до 5 години и глоба от 10 000 дo 50 000 лeвa.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!