Властите в Испания започват постепенно да разхлабват въведените ограничителни мерки спрямо хората. При строги мерки за безопасност, работата си възобновяват фирмите в производственият сектор и строителството. Затворени остават магазини, които не продават стоки от първа необходимост, ресторантите и местата за забавление.

Властите ще раздадат 10 млн. безплатни маски на хората, които използват обществения транспорт, за да стигнат до работните си места.

Министърът на туризма Рейес Марото вече дори говори за летния сезон. По думите й дори на плажа през лятото ще трябва да се пази дистанция.

„Докато няма ваксина, нищо няма да бъде както преди. Събиранията на хора ще трябва да бъдат ограничени, за да бъде поддържана безопасна дистанция“, заяви Марото. Евентуалното отваряне на границите ще зависи от развитието на здравната криза.

Испания е една от най-засегнатите държави от коронавируса. Потвърдените случаи на зараза в страната са 166 000, а жертвите – над 17 000. Отчита се спад обаче в броя на новозаразените.

Испания е поредната европейска държава, която започва да отхлабва мерките. Гърция, чийто основни приходи са от туризъм, също ще облекчи мерките за социална изолация. Двете държави, които разчитат изключително много на туристическите посещения, особено през лятото, очевидно започват да се подготвят за сезона.

След 10 май мерките в южната ни съседка ще бъдат отхлабени, съобщава в-к „Катимерини“.

Планът на гръцкото правителство за връщане към нормалния начин на живот ще се изпълнява постепенно, но при условие че кривата на разпространението на коронавируса продължава да се изравнява.

Ако ситуацията се подобри, Гърция обмисля напълно да премахне мерките през юли. Това обясни правителственият съветник по въпросите на пандемията и експерт по инфекциозни болести Димитрис Циодрас.

Все пак властите планират връщането към нормалния начин на живот да става поетапно. Възможно е рисковите групи да бъдат принудени да спазват ограничителните мерки по-дълго.

Забраните за големи социални събития, включително работата на ресторантите и кафенета, ще останат в сила в ранната фаза.

Ограниченията за пътуване ще бъдат премахнати след средата на юни или началото на юли, така че да има постепенно връщане към нормалния живот и в туризма. Това ще се прилага и при повторното отваряне на търговски магазини, ресторанти, барове и други бизнеси, тъй като ще има времева рамка за премахване на ограниченията. Отварянето на молове, кафенета, ресторанти и нощни клубове също няма да се случи в началната фаза.

Белгия, Австрия и Словения също обмислят да отпуснат мерките след две седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!