машини за гласуване

Върховният административен съд окончателно разпореди незабавно да бъдат върнати на „Сиела Норма“ 228-те машини за гласуване, които не участваха в изборите. Това става ясно от определение на съда. С решението си върховните магистрати потвърждават разпореждане на Административния съд в София, който в средата на месеца определи, че тези машини не са купени от ЦИК и комисията няма право да се разпорежда с тях.

Върховните съдии отхвърлят като неоснователни доводите на ЦИК, че комисията не може да допусне у нас безконтролното внасяне на машини от същия вид като тези, с които се гласува на изборите на 14 ноември. Според магистратите дори да са от същия вид и със същия софтуер като тези по договора, машините няма как да бъдат използвани от съответните избирателни комисии, доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на приетите от комисиите машини, с които ще се гласува.

Случаят с машините нашумя след изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който посочи, че тези устройства са над бройката, купени от държавата след обществена поръчка. От „Сиела Норма“ отговориха, че 228-те устройства не са част от договора с ЦИК, собственост са на „Смартматик Интернешънъл Холдинг“ и ще се използват за демонстрации в Албания и Грузия, както и за резервни части.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук