георги господинов
Георги Господинов

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов (преведен на английски от Анджела Родел) влезе в краткия списък от 6 номинирани книги за „Букър“ – една от най-престижните международни награди за литература.

„Изобретателен роман с неочаквано дързък тон, но също така и майсторски клас по абсурдите на националната идентичност. Толкова актуално днес. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, това е нова постановка на стари въпроси: опасността от селективна памет и как носталгията може да завладее обществото и да се превърне в зона на комфорт, или да бъде пагубна за него“.

Така журито обяснява мотивите си да сложи романа в първата шестица.

За пръв път българска книга влиза в селекцията от 6 творби, прецедени от 134. Днес журито обяви финалните номинации, сред които ще бъде избран победителят за 2023 г. Българският издател на „Времеубежище“ – Манол Пейков от „Жанет 45“, излъчваше на живо във Фейсбук церемонията от книжния панаир в Лондон.

Журито на международния „Букър“ за 2023 г. оглавява носителката на „Гонкур“ Лейла Слимани. Победителят ще бъде обявен на 23 май, пак в Лондон. Наградата е 50 000 британски лири и се поделя между автора и преводача на книгата – лауреат.

Конкуренти на Георги Господинов за отличието са каталунската писателка Ева Балтасар, Мариз Конде от Гваделупа, корееца Чон Мьон-Кван, Патрик Арманд-Гбака Бреде от Кот д’Ивоар и мексиканката Гуаделупе Нетел.

„Букър“ е най-важното събитие в англоезичния литературен свят. Връчва се от 1969 г. за литература, писана на английски език, а сред нейните носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 г. започва да се връчва и международният „Букър“ за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре. Олга Токарчук печели в годината, в която получава Нобел. Със своята номинация Георги Господинов се нарежда до автори като Марио Варгас Льоса, Милан Кундера, Орхан Памук, Амос Оз, актуалната нобелистка Ани Ерно и други.

Номинацията за международен „Букър“ е поредното признание за Георги Господинов и романа му. „Ню Йоркър“, „Гардиън“ и „Файненшъл Таймс“ го обявиха за една от книгите на 2022 г. Ласкави рецензии се появиха в „Таймс“, „Ню Йорк Таймс“, „Уолстрийт Джърнъл“. „Времеубежище“ донесе и първата италианска международна награда „Премио Стрега Еуропео“ за писател от Източна Европа, припомнят издателите.

Още новини за култура – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук