Пламен Георгиев
на снимката: Пламен Георгиев

Прокурорската колегия на ВСС възстанови бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев на длъжност „прокурор” в Специализираната прокуратура.

Това беше единствената точка в заседанието на ВСС. Решението им беше взето единодушно с 8 гласа „за“ . Възстановяването му като прокурор е от 1 август.

„Не се предполага да има дебат, тъй като законовите предпоставки бяха налице. Както знаете, налице е решение на НС за освобождаването му от длъжността председател на Комисията за противодействие на корупция и отнемане на незаконно придобитото имущество, молба от негова страна, подадена на 31 юли за възстановяване на длъжността „прокурор“ в специализирана прокуратура, която е заемал преди да бъде избран за председател на комисията, и това са обстоятелствата, които трябва да се обсъждат при вземането на едно такова решение“, каза Даниела Машева, член на прокурорската колегия и нейн говорител.

Припомняме, че на 31 юли парламентът прие оставката на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев излезе в отпуск на 4 април тази година, след като името му беше забъркано в скандала „Апартамент гейт”.

Оказа се, че той купил апартамент на три нива, без да е разполагал с доказани средства, коментират медии. Анализът на официално показаните приходи, разходи и инвестиции на семейството показва, че то влиза в 2017 г. с отрицателен паричен поток.

И макар че, апартаментът му е частично финансиран с ипотекирането му пред Първа инвестиционна банка и продажба на имот в „Люлин“, се „губи” сума между 180 и над 650 хил. лв., в зависимост от това дали сделките са правени на данъчна оценка или на пазарна цена. Ден по-късно се появи информация, че Георгиев е допуснал да декларира 186 кв. метра тераса от своя апартамент.

В официална позиция шефът на антикорупционната комисия отговори, че не е вписал терасата като част от имота си (и съответно тя не е част от цената), тъй като става дума за общи площи, независимо че до нея се стига само по вътрешни стълби от неговия апартамент.

Случаят с терасата на Георгиев допълнително се заплете, след като на 24 юни директорът на общинския „Строителен контрол“ – арх. Влади Калинов, спря назначената процедура по събарянето на постройката без документи.

Два дни по-късно на среща с Фандъкова той подаде оставка, тъй като не можа да покаже строителните книжа на въпросната постройка.

Преди да бъде назначен за председател на комисията през 2012 г., Пламен Георгиев беше зам.-ръководител на Специализираната прокуратура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!