Снимка: EPA

Без съмнение има втора вълна от коронавирус, която е резултат от неспазването на мерките за събиране хората на групи, заяви днес министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче.

Може да се каже, че увеличаването на броя на заболелите е очаквано заради променената система за тестване през последните дни. Днес са направени най-много тестове в рамките на 24 часа, което позволява вирусоносителите да се идентифицират на ранен стадий.

Министърът изрази очакване, че тази втора вълна ще трае кратко, но препоръча гражданите да бъдат максимално внимателни и предпазливи.

Вирулентността е отслабнала значително, анализът от изминалата седмица показва, че има голям брой на безсимптомни случаи или такива с лека симптоматика, подчерта Филипче. Той обаче предупреди, че това не означава, че вирусът не е опасен.

Сред заболелите има 13 здравни работници, но работата в болниците, в които са работили, не е компрометирана.

Според министърът, решението за рестриктивните мерки е оправдано, а в края на седмицата комисията по заразни болести ще направи подробен анализ на ситуацията и ще предложи по-нататъшни стъпки.

„Вирусът е тук, разпространява се, а неспазването на мерките ще означава продължаване на кризата“, предупреди Филипче.

Според последните данни през изминалото денонощие броят на новозаразените в Северна Македония са 180, от които 109 в Скопие, 26 в Куманово, 15 в Щип, 12 в Тетово.

Направени на 1 272 теста. Починали са двама пациенти, а 11 са оздравели.

От началото на епидемията броят на заразените в страната е 2 790, от които 1 632 са оздравели, а смъртните случаи са 149.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!