Малакаса

В Гърция се наложи затварянето на още един бежански център в страната, след като мъж от Афганистан беше диагностициран с коронавирусна инфекция, предаде ТАСС.

Центърът „Малакаса“, където е открита заразата, се намира на 40 километра северно от Атина, като той веднага е поставен под карантина, съобщи гръцкото министерство на миграцията и убежището.

„Малакаса“ е нов бежански център, построен преди няколко години, който отвори врати на 15 март и е с капацитет от 2.5 хиляди души. Освен центъра за приемане на мигранти, има и затворен миграционен лагер, в който е забранено излизането на мигранти и бежанци. Само преди дни в центъра пристигнаха мигранти от остров Лесбос, които пък бяха отишли там след като Турция отвори границата си с Европа на първи март.

В центъра е наложена пълна карантина за следващите 2 седмици.

Положителната проба за коронавируса е на 53-годишен афганистанец, който се е почувствал зле в събота. Той веднага е бил закаран с линейка в болницата в Атина, където след положителен тест е оставен за лечение.

Семейството му е поставено под карантина.

Министърът на миграцията и убежището Нотис Митаракис разпореди полицейски патрули да следят за спазването на забраната за влизане и излизане от бежанския център.

Преди няколко дни в приемния център за мигранти и бежанци на Евбея бе открит мигрант с коронавирус. Потвърдени 23 случая на заболяването, центърът е затворен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!