Александър Вучич
На снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич

Диалогът между Белград – Прищина, който беше прекъснат преди близо 20 месеца, ще продължи. За това се договориха страните по двустранните отношения. Следващата среща ще бъде физическа и ще се състои в Брюксел в четвъртък, съобщи сръбският президент Александър Вучич в профила си в Instagram.

Двете страни са провели виртуална среща с посредничеството на ЕС, в която са участвали президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти.

На 10 юли президентът Вучич нарече „нереалистични“ исканията на Прищина, изложени по време на видеоконферентна среща с участието на лидерите на Германия, Франция, ЕС, Сърбия и представител на непризнатото Косово. Прищина изисква запазването на „териториалната цялост“ и конституцията на Косово, както и „дългосрочното взаимно признаване“ на членството в ООН.

Два дни по-рано, на 8 юли, Вучич заяви, че ще се бори за интересите на Сърбия с всички сили. Тогава, на път за среща с френския президент Еманюел Макрон, Вучич съобщи, че въпросът за признаването на Косово за него не стои на дневен ред.

Сръбската автономна област Косово едностранно обяви независимост през февруари 2008 г. През 2010 г. независимостта на региона беше призната от Международния съд на ООН. В момента Република Косово е призната от 93 държави, 95 не са я признати, а още пет не са изразили позицията си. На признаването на Косово се противопоставят над 60 държави, включително Русия, Гърция, Израел, Индия, Испания и Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!