Александър Вучич
на снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич

Притиснат от протести и нуждата да си припише успехи, сръбският президент отново направи неверни, откровено лъжливи сравнения между България и Сърбия. Съвсем реално е през тази година икономическият ръст да бъде между 4,5 и 5 на сто. Сърбия ще има по-голям БВП от България. Миналата година Румъния имаше малко по-нисък икономически ръст от нас. Всичко това каза Александър Вучич в интервю за предаването „Без цензура“.

„Не смятам, че животът в Сърбия е по-лош от този в България, но това не е за сравнение. По отношение на пенсиите ние дори сме по-напред… Българите получиха 40 млрд. евро директно от ЕС. Ние сме получили 1 млрд. евро общо, включително и от фонда за наводненията, откъдето взехме 170 млн. евро. Става въпрос за огромни различия“, каза още Вучич.

Според него, „ако „Фолксваген“ дойде в Сърбия“, това щяло да бъде „промяна на играта“ и всичко щяло да се промени.

„Тогава ще има драматично увеличение на нашия БВП“, каза още той.

Това е поредното сравнение с България, което прави Вучич. Преди месец той изпадна в комична ситуация като каза, че „магазините на „Лидъл“, които са еднакви навсякъде по света, са били по-красиви в Сърбия от тези в България“.

Миналата година той тотално изопачи и данните за БВП на двете държави. “Изпреварихме България и Босна и Херцеговина. Зад нас са Албания и Македония. Ще достигнем и останалите. Следващите държави са Унгария и Румъния“, каза през август 2018 г. Вучич.

Ето и фактите:

  • При еднакво население България има брутен вътрешен продукт от 58 милиарда долара за 2017 г., а Сърбия под 43 милиарда долара;
  • Безработицата в Сърбия, по официални данни, е над 12%, а в България е под 5%;
  • Брутният вътрешен продкукт, приравнен към покупателната способност, в България е над 23 000 долара на година, а в Сърбия под 16 000 долара.

След идването на власт на Александър Вучич бе създаден „Истиномер“ – измервател за истиността на твърденията на Вучич. В него има десетки примери за пълни лъжи на Вучич по отношение на средната заплата, увеличението на пенсиите, чуждите инвестиции, строителството на пътища и т.н.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!