Александър Вулин
На снимката: Александър Вулин

Сръбският вътрешен министър Александър Вулин заяви днес, че приемането на Косово в НАТО ще представлява заплаха за Сърбия от въоръжен конфликт „и нищо друго“.

Косовският парламент прие резолюция в сряда, призовавайки правителството да започне преговори за членство в НАТО.

„Да се постави Косово под егидата на Военния алианс означава отмяна на Резолюция 1244 (Съвет за сигурност на ООН), премахване на Споразумението от Куманово и всички гаранции, дадени от ООН, но също така обвързване на всички държави-членки на НАТО, в съответствие с член 5 от Хартата за териториалната цялост, да бъдат задължени да защитават новоназначения член“, се казва в писмената декларация на Вулин.

Той попита дали някой се съмнява, че косовският премиер Албин Курти „ще се поколебае „да атакува сърбите“, особено в северната провинция и да предизвика конфликти и провокации, докато държавата Сърбия не бъде принудена да защитава своя народ.“

„Насилственото въвеждане на Косово в Пакта на НАТО е не само нарушение на процедурите за присъединяване на НАТО и потъпкване на резолюция 1244, но и открита заплаха за Сърбия и друга форма на натиск върху сръбския президент Александър Вучич, а това го знаят и страните, които подкрепят членство на Прищина в НАТО „, добави Вулин.

Според сръбския министър Косово не е държава, няма армия и представлява политически проблем за най-малко четири членове на НАТО. Според него Косово няма да има значителен военен капацитет в дългосрочен план.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук