Стефан Янев
На снимката: Стефан Янев

Точно 206 американски военни провеждат учения в България със съответната техника и въоръжение към средата на януари. Това обяви министърът на отбраната Стефан Янев по време на парламентарния контрол в отговор на запитване от депутата Елена Гунчева от „Възраждане”.

„И в момента продължава този тип учения. Защото българските и американските въоръжени сили провеждат такъв тип учение – от началото на януари. То ще продължи до месец юни”, уточни той.

Военният министър обясни, че числеността на цивилния и военния компонент, присъстващ от САЩ на територията на България, не може да надвишава 2 500 души.

От думите на министъра стана ясно още, че са ремонтирани 50 км. от оградата по границата ни с Турция в два основни участъка – при Свиленград и Елхово.

„200 000 лева са изразходвани от армията за охрана на границата. С актуализацията на бюджета бяха предвидени тези пари, разговорите за ремонта на хеликоптера „Кугър“ продължават“, каза още военният министър.

По отношение на дейностите, които МО извърши по подпомагане на МВР, по патрулирането на границата и възстановяването на разрушени участъци от оградата, натовареността на ангажиран личен състав е варирала между 250-450 човека.

Предвидено е ремонтът на пистата на авиобазата „Граф Игнатиево“ да започне в средата на тази година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук