сумо, бради

Японски официални лица обявиха нови правила, според които се забранява на професионалните сумисти да са с бради, татуировки и дълги нокти, съобщи говорител на Японската асоциация по сумо за AFP.

„Бе взето решение, според което се забраняват дългите нокти, татуировките и брадите за „късмет“, заяви говорителят на асоциацията.

Суеверните сумисти често отказват да бръснат брадите си по време на турнири, защото вярват, че това им носи късмет, но асоциацията по сумо реши окончателно, че няма вече да толерира подобна небрежност.

„Сумистите трябва да пазят лична хигиена – заяви членът на асоциацията Огурума пред журналисти на събрание на Борда – Официални лица и съдии ще бъдат под наблюдение. Сумо рингът е свещен и е важно зрителите да не стават свидетели на неприятни гледки.“

Йокудзуна Какуриу сподели:

„Това е важно, така че трябва максимално най-скоро да го адаптираме като промяна.“

Древният спорт на сумото бе съпътстван от скандали в последните няколко години – от обвинения във фиксирани мачове и организираната престъпност до арести за наркотици и заплахи, като най-сериозният от тези случаи завърши със смъртта на млад сумист през 2007. Йокодзуна Харумафуджи бе обвинен в брутално нападение на свой съперник на ринга, докато е бил на купон през 2017, а с това бе сложен и край на неговата забележителна кариера на татамито.

Противоречията не спират дотук, като наскоро жени, които се притичват на помощ на местен кмет, който припаднал по време на реч, били помолени да напуснат ринга, а това предизвика серия от срамни заглавия в медиите. Японската асоциация по сумо бе принудена да се извини, след като бе обвинена в сексизъм, но само няколко дни по-късно кметицата на западния град Такаразука не получи възможност да представи своята реч. В добавка към това, склонната към гафове асоциация получи критики и за това, че не е позволила на момичета да участват в детски турнир по сумо поради „мерки за сигурност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!