поли

Всички хора се оказват модни критици, особено когато става въпрос за начина на обличане на жените. В продължение на векове по целия свят строги закони определят това, което хората трябва и могат да носят. От халифати до комунистически републики и дори в демократичния Запад в нашите гардероби се води морална война, която продължава и до днес.

И така, представяме ви 5 държави, в които и до днес личният стил на обличане все още се определя от политиката на държавата:

Северна Корея

„Да подстригваме косата си в съответствие със социалистическия начин на живот“ – това заглавие носи петсерийна поредица по севернокорейската държавна телевизия, призовавайки гражданите да изберат една от няколкото официално предложени прически. Косата трябва да се поддържа с дължина 1-5 см и да се подстригва на всеки 15 дни, се казва в доклада. Междувременно се носят слухове, че жените, уловени да носят панталони, някога са били наказвани с принудителен труд и глоби.

Още абсурдни факти за Северна Корея може да прочетете ТУК.

Судан

Северна Корея не е единствената страна, в която мъжете са тези, които носят панталоните: В Судан през 2014 г. наказаха девет жени с 40 удара с камшик заради престъплението „носене на паналони в западен стил“. Грубите тълкувания на шериата там довеждат до това всяка година хиляди судански жени да биват арестувани за нарушаване на „обществения ред“ заради носене на къси поли или танци с мъже. Нарушенията обаче не са изцяло свързани с пола: През 2010 г. седем мъже, модели на модно ревю, бяха осъдени за непристойност и глобени заради носене на грим.

Саудитска Арабия

Няма значение дали сте местен или чужденец – ако сте жена и сте в Саудитска Арабия, показването дори и на сантиметър плът е престъпно деяние. Мюсюлманските жени трябва да носят никаб и дълго черно наметало, наречено абая, докато чуждите жени могат да се опитат да заобиколят правилата с дълго палто и непокрита глава, ако им стиска. Ограниченията за облеклото не се отнасят само за жените: През 2009 г. саудитското правителство арестува 67 мъже на частно парти в Рияд. Престъплението: обличане и „поведение като на жена“.

20 абсурдни факта за Саудитска Арабия може да прочетете ТУК.

Франция

Франция въведе „забрана за носене на бурка“ през 2010 г., закон, който направи незаконно хората да покриват лицата си в публичното пространство. Включващ абсолютно всичко, скриващо лицето – от мотоциклетни каски до качулки и балаклави, законът е широко критикуван като дискриминационен спрямо мюсюлманките, които носят бурки и никаби по религиозни причини. През 2014 г. дело, заведено срещу решението, беше отхвърлено от Европейския съд по правата на човека с мотива, че непокритите лица насърчават гражданите да „живеят заедно“.

Уганда

Жените в социално консервативната Уганда пък са изправени пред заплаха от арест, ако бъдат забелязани да носят поли или къси панталони с дължина над коляното, според ново законодателство, забраняващо „неприлично обличане“. След масови протести по улиците на Кампала обаче, премиерът обяви, че ще преразгледа закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук