Българските граждани, които ще гласуват в чужбина за президент, вицепрезидент и за Народно събрание на 14 ноември 2021 г., вече могат да се информират за адресите на избирателните секции от официалния интернет сайт на Министерството на външните работи и интернет-страниците на дипломатическите и консулските ни представителства, съобщиха от МВнР.

За изборите на 14 ноември ще бъдат образувани 753 избирателни секции в 68 държави. Някои от секциите към момента са под условие, тъй като се чака съгласие на съответната приемаща страна.

Междувременно съгласия за организиране на изборите тази седмица бяха получени и от Италия, Аржентина и Канада. МВнР очаква към момента потвърждение от Германия, както и от Сърбия за разкриването на секцията в град Зренянин.

Заповедите за образуване задграничните секции са публикувани ТУК.

Списъците на заявилите желание да гласуват могат да бъдат видени ТУК.

До 31 октомври в страната трябва да пристигнат 1600 машини

Стана ясно още, че ще бъдат отпуснати 24,6 млн. лв. по бюджета на ЦИК за обезпечаване на машинното гласуване.

Средствата са за финансовото обезпечаване на сключените договори за доставка на допълнителни 1 600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване и за изпълнението на дейностите по техническото обслужване и логистичното им осигуряване. В тази сума е включен и ДДС.

Средствата ще бъдат осигурени от предвидените средства за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи по централния бюджет за 2021 г.

Допълнителните 1600 машини трябва да пристигнат в страната до 31 октомври т.г.

От общо 9398 секции с машини в страната в 2119 ще има второ устройство за гласуване.

За чужбина все още не е взето решение, но то ще бъде на база на подадени заявления, както и на база гласували на предходните избори повече от 300 избиратели дадена секция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!