Явор Божанков

Явор Божанков е най-актуалното име в „трансферния прозорец“ преди изборите. В това няма спор. В края на миналата година той беше изключен от парламентарната група на БСП заради критиките, които отправи от парламентарната трибуна спрямо действията на левицата.

„Все още не мога да отговоря дали ще се явя на предсрочните парламентарни избори, или не“, заяви Божанков в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“.

„Към момента с мен е воден принципен разговор с колеги, които казват „имаме нужда от човек като теб“, но аз не знам как ще изглежда този формат“, каза още Божанков и уточни, че тези „колеги“ са от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които обсъждат да се явят заедно на предсрочните парламентарни избори.

Според него, ако двете политически формации се явят заедно и на местните избори в София успехът им е почти сигурен.

Божанков е убеден, че съдебната реформа

ще се случи в следващия парламент.

„Не само защото Венецианската комисия и Планът за възстановяване го изискват. Нашето общество узря и вижда, че дефицитът на справедливост е заключен там“, коментира Божанков пред БНР.

Не съм напълно отвратен от политиката, заяви той.

„Всичко се решава в парламента и на избори. Не можа да се състави правителство, но и статуквото не осъществи своите планове. Не съжалявам за нищо. Народният представител се води от Конституцията на страната и от съвестта си“.

Този парламент инвестира най-много време в промяна на Изборния кодекс, отчете Божанков.

„Задача номер едно беше смяната на изборните правила и връщането на хартиения вот. Не мога да се примиря, когато чуя някой да казва, че е даден избор на хората. Избор е, когато има машина и хартия. В момента има само хартия, едната просто е принтирана от машина. Няма машинен вот. Затова всички трябва да положат огромни усилия и да следят изборния процес за злоупотреби. ГЕРБ са академици в изборните измами, особено когато използват хартиени протоколи. Необходимо е и масово гласуване, защото когато има такова, манипулациите нямат значение“.

Третият мандат за БСП беше заявка за бързи избори, обясни той.

„Хората знаят, че всички положиха усилия да изглеждат отговорни и да не са виновни, че отиват на избори“.

Така беше и с оръжията, припомни Божанков.

„Всички знаехме къде отиват оръжията. Междуведомствената комисия включва представители на службите, на ДАНС и на разузнаването. Не е тайна дестинацията при такъв обем от износ. България взе правилното решение, макар трудно и късно, официално да предостави военна помощ и да се нареди сред цивилизованите държави“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук