На снимката: Илияна Йотова

„Президентството ще действа така, както повелява Конституцията и както винаги сме го правили. Президентът ще прецени кога да свика Народното събрание, вероятно това ще бъде през следващата седмица“. Това каза днес вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, като направи уговорката, че първо ЦИК трябва да излезе с окончателните резултати и с разпределението на мандатите.

„Работа на политическите сили е да решат каква да бъде конфигурацията на новия кабинет“, каза Йотова. Тя добави, че от страна на президентската институция ще бъдат спазени изцяло конституционните текстове и по отношение на сроковете за свикване на Народното събрание, и по отношение на консултациите с политическите формации. „Що се отнася до резултатите от изборите, не зная дали има политическа сила, която да е доволна от тях. Но това е вотът на хората“, коментира Йотова.

Помолена да коментира декларацията на лидерите на 9 европейски страни и с кои точно текстове президентът не е съгласен, вицепрезидентът Йотова каза, че няма да говори от името на президента, а ще изкажа своето лично мнение. „Още в самото начало, през 2008 г., сме изразили с декларацията, че един ден Украйна ще бъде част от НАТО“, каза Йотова. „Това, което лично не приемам, е такъв сериозен въпрос да се решава от една група държави в ЕС“, каза тя.

Тя бе категорична, че такива съдбоносни решения „не могат да се вземат на крак“. Според нея са необходими консултации и преговори между всички държави членки и чак след това – изработване на единна позиция.

Думите на Йотова обаче изглеждат силно несъстоятелни на фона на това, че държавите-кандидати за членство в НАТО биват приемани при пълно мнозинство от страните, които вече са членове на Алианса. Това ще рече, че няма никаква необходимост от „изработване на единна позиция“, след като всяка една държава на практика би могла да наложи своето вето и да блокира процеса.

Да не говорим, че декларацията на 9 европейски страни, в която България не се присъедини заради еднолично решение на нашия президент, е именно форма на „изработване на единна позиция“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук