Юлиана Николова плана за възстановяване
Юлиана Николова, снимка Телевизия Европа

„Ние сме в такава ситуация, че можем и да внесем и да не внесем Плана за възстановяване и устойчивост до края на месеца, без това да има негативни последствия за България“ каза за ДЕБАТИ.БГ директорът на неправителствената Фондация „Център за модернизиране на политики“ Юлиана Николова.

Според нея, основният проблем е, че планът финансира мерки, които са започнали през февруари 2020г, във връзка с пандемията, а индикаторите трябва да са изпълнени не по-късно от 2026г.

„Тоест нямаме много голям времеви хоризонт, в който да се измислят нови проекти, които да бъдат финансирани“ казва Николова.

Проблемът, според нея, е в това, което би могло да се произнесе Народното събрание. Да се прегледат реформите, които предлага правителството и да се постигне един по-широк консенсус върху тях. Така че, което и да е следващото правителство да има някаква сигурност до 2026г, от гледна точка на това какви реформи се ангажира да прави България, за да подпомогне на малкия и средния бизнес да се възстанови от кризата.

„От създаването му, на 15 октомври миналата година, планът мина през голяма серия обсъждания – от националното сдружение на общините, работодатели, профсъюзи и т.н. Всеки, който можа даде своя принос. А междувременно са направени девет експертни срещи с Европейската комисия. Тоест проблемите по качеството и по съдържанието са дискутирани, както със заинтересованите страни, така и с комисията.“ припомня Николова.

Какво ще стане при избор на ново правителство

Ако бъде съставено ново правителство през следващите месеци и планът е вече внесен и одобрен от Европейската комисия, има процедура по която могат да бъдат съгласувани промени. Дадени обстоятелства биха могли да предизвикат промяна в целите на плана, най-вече в реформаторските намерения. Но, според Николова, демократичния процес, и в частност изборите като част от този процес, не са елемент, който би наложил и заставил комисията да приеме изцяло нов план, тъй като избори стават навсякъде, но това е национален план, а не план само на конкретно правителството.

Николова припомни, че миналия понеделник, говорител на ЕК е казал, че тъй като от 27, 26 страни са внесли единствено неофициални версии на своите планове и комисията има притеснения за качеството, срокът за внасянето може да не бъде спазен, за да бъде повишено качеството. Оттогава само Португалия, като председател на съвета през това шестмесечие, е внесла официално своя план за възстановяване и развитие.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!