Кристин Лагард

Шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова планираният от ЕС фонд за възстановяване от коронавируса да бъде на разположение „незабавно“, след като Полша и Унгария блокираха приемането на плана.

Апелът беше отправен преди видеоконференция на лидерите на ЕС, която ще бъде доминирана от бюджетния ред, който заплашва да спре отпускането на така необходимия стимул за смекчаване на икономическия удар от пандемията.

Пакетът „Следващо поколение на ЕС“ от 750 милиарда евро „трябва да започне да функционира незабавно“, каза Лагард пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

„Допълнителните ресурси на пакета могат да улеснят експанзивните фискални политики, най-вече в онези държави от еврозоната с ограничено фискално пространство“, добави шефът на ЕЦБ.

Самата ЕЦБ е предприела безпрецедентни мерки, за да поддържа потока на кредитите и да помага на страните от еврозоната да преодолеят последиците от коронавируса, включително чрез ултра евтини заеми за банки и схема за изкупуване на облигации за спешни облигации на стойност 1,35 трилиона евро.

Лагард многократно призовава европейските правителства да помогнат за пренасянето на товара чрез фискални стимули и силно насърчи предложения от ЕС спасителен пакет.

Но съгласно процедурата на ЕС, държавите-членки трябва да подкрепят единодушно плана.

По-рано тази седмица Варшава и Будапеща поставиха пречка, като отказаха да подпишат пакета и дългосрочния бюджет на ЕС, тъй като са против плановете за обвързване на финансирането с критерии за върховенството на закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук