България Янсен ваксината
На снимката: доц. Кунчев

Ваксината на „Янсен” ще се използва без ограничения, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

България изчакваше официалното становище на Европейската агенция за лекарства (ЕМА), която даде зелена светлина за употребата на ваксината , за да реши да започне ваксинацията с препарата на „Джонсън и Джонсън“.

Доц. Кунчев съобщи, че известно количество от еднодозовата ваксина ще бъде насочено към туристическата индустрия с оглед началото на сезона. Там до момента има 80 хиляди души, заявили желание за имунизация.

„Освен това, правим сметки ваксината на „Янсен” да бъде използвана и при ромското население в България“,

каза Кучнев, уточнявайки, че тази ваксина ще се използва при групите, при които трябва да се постигне по-бърз ефект и където ще е по-трудно поставянето на втора доза от друга ваксина.

Следващата доставка на ваксини „Янсен“ – 14 000 броя, се очаква в сряда, 28 април, от производителя „Джонсън и Джонсън“. До тогава ваксината остава на склад с мотива количествата да се разпределят по-добре, обясни доц. Кунчев.

Припомняме че България получи количества от ваксината „Янсен“, но тя не бе пусната в употреба заради притеснения от образуване на кръвни съсиреци

По време на Великденските празници у нас ще работят 26 имунизационни пункта В тях ще има ваксини на „Астра Зенека” и  „Пфайзер”. В София те са в „Пирогов”, ВМА, Александровска и Окръжна болница.

Не мога да предричам какъв ще е интересът по време на празничните дни, надявам се той да е голям. Всички директори на РЗИ са уведомени да осигурят налични количества ваксини, каза още доц. Кучнев.

Днес в България пристигнаха 138060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя „Пфайзер“ и 14400 дози от ваксината на „Астра Зенека“. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

3,5 млн. дози от ваксината на „Пфайзер” се очакват до второ тримесечие, посочи от своя страна директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!