Виваком

„Юнайтед груп“ купува „Виваком“, обявиха в съвместно изявление двете компании, цитирани от „Файненшъл таймс“. Цената на сделката е около 1,2 милиарда евро. Очаква се прехвърлянето на собствеността да бъде финализирано до средата на другата година, след одобрение на Комисията за защита на конкуренцията.

„Файненшъл таймс“ оповести възможна бъдеща сделка между доставчика на кабелни услуги „Юнайтед груп“ и компанията на бизнесмена Спас Русев и руската ВТБ още в средата на октомври. Спас Русев и лондонският клон на руската банка заедно поеха контрола над „Виваком“ през 2015 г. на търг, след неплащане на дълг. Русев и неговите партньори платиха 330 милиона евро, а сега се очаква да изкарат от сделката около милиард евро над тази платена сума.

„Виваком“ е най-голямата българска телекомуникационна компания. С финализирането на сделката тя ще смени за 6-и път своя собственик, след като беше приватизирана през 2004 г.

Сделката е поредната стъпка на собствениците на „Юнайтед Груп“ за разширяване на бизнеса им чрез придобиването на активи, след като през май купиха хърватската компания „Теле 2“ за 220 милиона евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!