Юнкер
На снимката: Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за испанския в. „Паис“, че излизането на Великобритания от Европейския съюз, насрочено за 31 октомври, ще е трагичен момент за Европа.

Според Юнкер, който напуска поста си именно на 31 октомври, Брекзит противоречи на хода на историята и на духа на бившия британски държавник Уинстън Чърчил, който на времето призоваваше за Съединени европейски щати.

Юнкер счита за положителна срещата си с британския премиер Борис Джонсън и все пак се надява, че има възможност да бъде постигнато споразумение с Лондон

Той изрази съжаление, че комисията е решила да не се намесва през 2016 година, когато Великобритания организира референдум за напускане на ЕС и близо 52 процента от гласоподавателите го подкрепиха.

Физическата граница с Ирландия ще се върне, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, заяви председателят на Европейската комисия.

Юнкер посочи, че не би искал да бъде архитект на излизане без сделка, но че Европейският съюз ще трябва да действа, за да защити здравето и сигурността на своите граждани.

В интервюто Юнкер отхвърли твърдението, че ЕС би бил отговорен за връщането на насилието по време на конфликта между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Той подчерта, че ЕС по никакъв начин не е отговорен за каквито и да било последици от Брекзит, защото това е британско решение.

„ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС“, заключи Юнкер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!