Очаква се през юли да стане ясно дали Северна Македония ще получи дата за започване на преговори за присъединяването си към ЕС. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В доклад за страните от Западните Балкани Европейската комисия (ЕК) даде препоръка за започване на преговорите. Този въпрос ще бъде обсъден от страните членки на ЕС на 18 юни в Люксембург.

„Румънското председателство постави този въпрос в дневния ред на Съвета по общи въпроси през юни за първото разискване, намерението на Европейската комисия е да направи всичко, за да вземе окончателно решение през лятото”, каза Юнкер на пресконференция с премиера Зоран Заев в Брюксел.

Северна Македония се надява още през юли да получи дата за започване на преговори за присъединяването си към ЕС. В същото време страната се опасява от по-слабата готовност на Албания. Смята се, че тя може да се окаже заложник на груповия подход на Европейската комисия.

Юнкер обаче отказа да отговори дали възнамерява изрично да поиска от държавите-членки да отделят Македония от Албания. Източници твърдят, че Скопие може да получи дата за началото преговорите през юли, докато Тирана – чак през октомври.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан е един от най-силните поддръжници на бързото започване на преговорите със Северна Македония. На днешната пресконференция той коментира, че усилията на страната за присъединяване към Съюза трябва да бъдат възнаградени.

„Сделката може да окаже огромно въздействие върху целия регион, защото една страна и лидерство, което е предоставила. Всичко, което е поискано от него и не е било подходящо възнаградено, не е добър стимул, добра мотивация. Ако е обратното, то ще насърчи, например може да се проведат същите преговори между Белград и Прищина”, каза Йоханес Хан.

След среща с Юнкер и Хан, министър-председателят Заев се срещна с ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук