Жан-Клод Юнкер
на снимката: председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква извънредна среща на лидерите на страните от ЕС по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище.

Информацията съобщи самият Юнкер в профила си в социалната мрежа „Туитър”.

„Свиквам неформална среща на лидерите по въпросите на миграцията и на предоставянето на убежище в неделя (24 юни), за да ги обсъдим с лидерите на страните в навечерието на Съвета на ЕС“, написа Юнкер.

В срещата ще участват  Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция, Холандия и Белгия.

Тя ще се състои четири дни преди срещата на върха на ЕС и ще бъде насочена към преодоляване на дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията.

Агенция „Ройтерс” разпространи част от чернова на решението, което се очаква да бъде взето в неделя на срещата на тема миграция в Брюксел.

Според него десетимата лидери, чието участие засега е заявено, ще се договорят за увеличаване на усилията за намаляване на допусканите в Европа мигранти и ограничаване на придвижването в рамките на съюза на онези, които вече са поискали убежище.

Редовният Съвет на ЕС е насрочен за 28 и 29 юни.

Германският канцлер Ангела Меркел, притисната от коалиционните си партньори от Християнсоциалния съюз на вътрешния министър Хорст Зеехофер, се надяваше на предварителна среща по въпросите на миграцията, но в началото на седмицата източници от Брюксел коментираха, че извънреден съвет не е необходим и че всичко ще бъде обсъдено по време на редовната среща.

ХСС настоява за по-радикални мерки спрямо мигрантите и заплашва с напускане на мнозинството.

Засега Меркел и Зеехофер постигнаха съгласие, че ще решават за миграционната политика и за по-нататъшните си отношения след срещата на ЕС в края на юни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук