избори

Днешният изборен ден е от изключително значене. Избираме президент и парламент. Правото си на глас упражниха и политиците. Ето какво казаха те:

Корнелия Нинова: Гласувах за промяна, която да ни даде сигурност

Гласувах за промяна, която да ни даде сигурност. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след като упражни правото си на глас в 25 ОУ д-р Петър Берон в столицата.

„Гласувах за стабилна президентска институция, която обединява и дава насока. Гласувах за промяна, която дава предсказуемост и предвидимост за страната ни. Гласувах за разумни решения и хора, които знаят как да овладеят кризата“

Мустафа Карадайъ: Българските граждани заслужават отговорни, знаещи и можещи политици

Българските граждани заслужават европейски стандарти на живот. Заслужават отговорни, знаещи и можещи политици. Българските граждани заслужават политици с държавническо мислене и поведение. Това каза кандидатът за президент и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, след като гласува.

„Изборите определят държавните органи и затова от друга страна държавните органи, които отговарят за изборите, би трябвало да гарантират честността им и би трябвало да създадат възможност всеки български гражданин да може да гласува така, както е записано в Изборния кодекс. Освен че държавните органи трябва да гарантират българските граждани да могат да гласуват, трябва да гарантират и честността на изборите. За съжаление, на тези избори видяхме, че този служебен кабинет не само че не се справи с това, а и създаде и съмнения и счупи доверието в честността на изборите“, каза той.

Мустафа Карадайъ успокои избирателите, че използването на машина не е сложно.

Тази сутрин гласува и почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който коментира, че вече не участва в политиката.

Румен Христов: Гласувах за политическа формация, която знае и може да се справя с кризите

Гласувах за политическа формация, която знае и може да се справя с кризите. Това заяви председателят на СДС Румен Христов.

Той прогнозира трудни дни по отношение съставянето на правителство.

Христо Иванов: Не можем да оставим други да решават бъдещето на страната

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов също гласува. Той призова хората да направят същото и да не оставят други да решават бъдещето им.

„Гласувам с огромно желание, за да произведем тласък напред за страната. Трябва да оставим на следващата генерация една държава с надежда и гордост. Призовавам всички наши съграждани да излязат да гласуват. Не трябва да позволяваме на опитите да се потисне избирателната активност да надделеят. Не можем да оставим други да решават бъдещето на страната“.

Иванов обърна внимание на необходимостта да имаме правителство:

„..заради COVID кризата, инфлацията, енергийните цени. Има надежда, просто трябва да започнем да работим. Пред България стои огромна възможност. В рамките на 2-3 години можем да променим страната“, добави той.

Кирил Петков: Бъдещото управление на страната ще е коалиционно

Бъдещото управление на страната ще е коалиционно. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Важно е да се говори за две политики, без които не може: смяната на главния прокурор и създаването на антикорупционна агенция, която за пръв път наистина да спре корупцията в България. Който е съгласен с тези две политики, ще можем да говорим спокойно“, заяви той.

Стефан Янев: Няма възможност за манипулация на вота

Няма възможност за манипулация на вота. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, след като гласува.

„Нашият избор е важен значим и трябва да го правим съвсем осъзнато. Няколко пъти заявих, че правото ни на избор е във фундамента на българската демокрация. Призовавам българите да отидат до урните, защото това е избор за бъдещето на страната“, каза още министър-председателят.

Според него има определени сили, които имат интерес да се правят внушения, че нищо не зависи от гласа на българина.

Румен Радев: Важно е да гласуваме, за да неутрализираме опитите да ни върнат в миналото

Залогът е огромен и ще определи дали ще продължат започнатите процеси по оздравяване на държавността или задкулисието ще получи отново институционална власт. Призовавам сънародниците у нас и в чужбина да гласуваме. Това заяви президентът Румен Радев.

„Първият непосредствен важен хоризонт това е да се състави правителство, което има нужда от устойчива подкрепа от парламента. Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи, затова е важно да гласуваме, за да неутрализираме опитите да ни върнат в миналото“, каза Радев.

Бойко Рашков: Колкото повече граждани гласуват днес, толкова по-добър живот ще имаме утре

Всички граждани чувстват какви са проблемите, колкото повече граждани гласуват, толкова по-добър живот ще имаме утре. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

„Имаме време, целия ден е на разположение на избирателите, нека да се явят и да гласуват за този в когото вярват, в противен случай символично казано, няма да имаме морално право да критикуваме този или онзи“, каза той.

По думите му няма сериозни поводи да се мисли, че някой се старае да злоупотреби с машините. Налични са отделни случаи на опити за купуване на гласове, добави Рашков.

Костадин Костадинов: Време е за нова епоха в историята на България

Председателят на партия Възраждане и кандидат за президент д-р Костадин Костадинов, упражни правото си на вот в секция 313 на ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна.

„Време е съвременните опълченци на българския дух да спечелят първата си голяма победа. Време е за нова епоха в историята на България. Време е за Възраждане“, каза той пред журналисти.

Томислав Дончев: Гласувах да се върнем на пътя на реалната политика

Гласувах за това да се върнем на пътя на реалната политика, която носи ползи на хората. Гласувах за това България да има силата и смелостта да става по-сигурна, справедлива, богата и обединена. Само заедно можем да преодолеем хаоса, в който живеем последните осем месеца, да продължим модернизацията на държавата, инвестициите в образованието, здравеопазването и инфраструктурата.

Това заяви водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев, след като гласува в родния си град Габрово.

„Не съм престанал да вярвам в колективната мъдрост на хората и все си мисля, че един или двама могат да се заблудят, но народът – никога. Искам да видя българите обединени, мобилизирани, амбицирани в името на голяма цел. Тогава можем много, можем почти всичко”, каза още Дончев.

Мая Манолова: Нека в следващия парламент да има биткаджии

„Гласувах за обновена и справедлива България, в която децата ни да се върнат, да правят семейства и кариера. България, в която успяват образованите хора, а не мафиотите“. Това заяви съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме” Мая Манолова, след като упражни правото си на глас.

„Хора, гласувайте, за да я има промяната. Нека в следващия парламент да има биткаджии и Комисия по ревизията. Гласувайте, гласувайте, гласувайте! Това е денят, в който трябва да променим България. Тези, които са ограбвали народа, ще бъдат наказани. Със сигурност три формации ще бъдем в основата на следващото ядро на промяната“, каза още тя.

 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!