Над 100 000 новоинфектирани с новия коронавирус са регистрирани за първи път в Европа през последните 24 часа, след като броят на новозаразените в страни като Русия и Великобритания не спира да се увеличава през последните пет дни.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че отново е отчетено рекордно еднодневно увеличение на случаите в глобален план на коронавируса с 350 766 нови случая за 24 часа. Понастоящем в Европа има повече от 16 процента от световните инфекции с вируса и почти 22 процента от смъртните случаи в световен мащаб.

Проблеми и в Източна, и в Западна Европа

Вчера, когато новозаразените надхвърлиха границата от 100 000, Източна Европа беше най-засегнатият регион с над 33 600 новозаразени.

В Западна Европа Франция регистрира рекордните 20 339 инфекции през последните 24 часа, като болниците влизат в спешен режим, а най-големите градове в страната затварят съоръжения, за да ограничат по-нататъшното разпространение на вируса.

Новите инфекции в Европа нарастват през последната седмица, дори когато новите инфекции в най-засегнатите страни като Индия и Бразилия показват признаци на забавяне.

Великобритания е в епицентъра

Епицентърът на инфекцията в европейския регион се премести във Великобритания, Русия, Испания и Франция, които регистрираха поне 10 000 заразени през всеки от последните три дни.

Русия заяви, че има най-голям брой заразени хора през деня, откакто епидемията е започнала след предишния рекорд през май, което накара московските власти да обмислят затваряне на барове и нощни клубове.

И Белгия въведе по-строги мерки

Белгия също въведе по-строг контрол върху събиранията на публично място, тъй като в страната се наблюдава нарастване на новите инфекции. Новите случаи на коронавирус са се увеличили повече от 2,6 пъти от началото на октомври. CCOVID-19 отне над 10 000 живота в страната с население от 11 милиона души.

В Европа броят на хората, заразени за 24 часа, е средно около 78 000 от началото на октомври, при средно 47 500 новоинфектирани през септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!