петрол, Венецуела

За първи път от повече от шест години насам супертанкер достави американски петрол в Европа, съобщи Блумбърг. Това се случва в момент, в който ЕС подготвя нов паке санкции именно върху претролния износ. 

Корабът „Solana“ с 2 млн. барела американски суров петрол на борда е пристигнал в испанското пристанище Билбао в средата на април, след което се е отправил към германското пристанище Вилхелмсхафен и нидерландското Ротердам.

Посочва се, че петролът на „Solana“ е бил претоварен в Мексиканския залив от малки плавателни съдове.

Както отбелязва Блумбърг, европейските страни „все повече разчитат на енергийните ресурси на САЩ, за да компенсират прекъсванията в доставките“ заради ситуацията около Украйна.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че Европейският съюз се подготвя да наложи „умни санкции“ на петролния износ на Русия.

Работи се по шести пакет санкции и една от мерките, които сеобмислят, е някакъв вид петролно ембарго. Целта е да се увеличи до максимум натискът върху Русия, едновременно минимизирайки страничните ефекти върху ЕС.

Конкретните детайли по санкциите върху петрола все още не са договорени, но може да включват постепенен отказ от руски петрол или налагане на мита върху вноса над определен ценови праг, съобщи изданието.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Европа, осигурявайки 26 процента от вноса на петрол от ЕС през 2020 г., посочва Ройтерс. Украйна и някои държави членки на ЕС, включително Полша и Литва, искат забрана за внос на руски петрол и газ, докато Германия и Унгария се противопоставят на моментално въвеждане на петролно ембарго.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук