Доналд Тръмп
На снимката: Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви , че ще напусне поста си, ако Избирателният колеж гласува за новоизбрания президент Джо Байдън, но даде да се разбере, че не е готов да отстъпи, съобщава CNN.

„Със сигурност ще го направя и вие го знаете“, каза Тръмп, запитан от репортер за напускане на Белия дом, ако Байдън бъде обявен за победител на 14 декември.

„Ще бъде много трудно да се признае, защото знаем, че е имало масивна измама. Що се отнася до това дали можем да накараме този апарат да се движи бързо – защото времето не е на наша страна, всичко останало е на наша страна, фактите са на наша страна, това беше масивна измама.“, каза Тръмп отново без да представи конкретни доказателства, коментира CNN.

Президентът добави, че ако Байдън бъде обявен за победител, Избирателната колегия „е допуснала грешка, тъй като тези избори са били измама“. Притиснат от неговите коментари, Тръмп реагира на репортера, задаващ му въпросите.

„Не говори с мен по този начин. Аз съм президент на САЩ. Никога не говори с президента по този начин“, каза той.

В четвъртък Тръмп за първи път отговаряше на  въпроси на репортери след изборите.

CNN и други медии прогнозираха, че Байдън ще спечели изборите, но Тръмп отказа да приеме резултатите, вместо да настоява за неоснователни конспирации, че вторият му мандат е откраднат, и предприема правни усилия за отмяна на резултатите, припомня CNN.

От медията припомнят и среднощната изборна реч на Тръмп, в която той обяви, че вече е спечелил изборите, че вече е спечелил щати, в които броенето на бюлетините не е приключило и опонентите му продължават с измамите.

В отговор говорителят на кампанията на Байдън Андрю Бейтс заяви в изявление по-рано този месец, че „правителството на Съединените щати е напълно способно да подкрепя нарушителите от Белия дом“.

До този момент съдебните дела на Тръмп многократно са били отхвърляни или отпадани, а по-рано тази седмица Администрацията за общи услуги информира Байдън, че администрацията на Тръмп е готова да започне официалния процес на преход.

Писмото бе първата стъпка, която администрацията е предприела, за да признае поражението на Тръмп. Президентът обаче продължи да пуска  туитове  от рода на „Нашият случай СИЛНО продължава, ще продължим добрата битка и вярвам, че ще надделеем!“

Той повтаря това съобщение по време на своята пресконференция в четвъртък след телеконференция за Деня на благодарността с военни – събитие, което американските президенти традиционно използват, за да повишат морала на служителите, разположени в чужбина по време на празниците и да напомнят на страната за тяхната служба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!