След като „първите“ в държавата са под карантина, честването на деня на народните будители се случва онлайн. В социалните мрежи президентът, премиерът, председателят на парламента и лидерът на опозицията честитиха на българите светлата дата. Радев, Борисов и Корнелия Нинова са под карантина, като президентът е бил контактен, а премиерът и лидерът на БСП са доказано положителни за COVID-19.

Ето какво написаха:

Премиерът Борисов

„В Деня на народните будители – признателност към всички български просветители, духовници и герои. Будителите не са само хора от миналото. Има ги и днес, те са тук сред нас“, пише Бойко Борисов.

Според премиера всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител. Това най-добре го показват българските лекари и учители.

„Със своята отдаденост и саможертва в тази тежка и необичайна ситуация, те заслужават поклон и благодарност“, казва още премиерът.

„Хората на изкуството продължават да творят. Да правят живота ни пълноценен. Българският бизнес е все по-иновативен и бързо се адаптира, колкото и трудно да е положението. В този тежък период призовавам всеки един да бъде преди всичко отговорен, да бъде будител пред себе си и обществото. Само с общи усилия може да направим така, че след време идните поколения да се гордеят с нас, така както ние се гордеем с нашите предшественици“, пише Борисов.

В заключение Бойко Борисов казва, че винаги има решения, винаги има изход.

„Историята не помни тези, които не са могли да ги намерят. Историята помни достойните и тези, които не отстъпват пред предизвикателствата. Нашите будители са точно такива“.

Президентът Радев

„На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Почитаме достойните българи, които със слово и дело, с талант и воля отстояват добродетелта и красотата и будят съвестите. Които във всички времена се борят с користта, цинизма, посредствеността и унинието. Будителите винаги изпреварват времето си и имат трудна, често трагична съдба. Просветители, духовници, книжовници, революционери, писатели и артисти, те често получават посмъртно признание. Портретите им висят в институциите и класните стаи. Свикнали сме да ги възприемаме като част от миналата слава на Отечеството“, пише държавният глава.

И добавя:

„Разговорът за будителите често е разговор за Историята. Но тази година българското общество излезе от унинието.Хиляди българи издигнаха своя глас с искания за по-справедлив живот и всеки свободен гражданин беше будител, смята държавният глава. Според него всеки от непримиримите, който със светлината на телефона си се вля в морето от светлини тук, на площада в София и в много други градове в цялата страна, беше будител. Всеки сънародник зад граница, който показа, че българите навсякъде по света са единни в искането си за модерна и европейска България, беше будител. Всеки сатирик, който със слово и карикатури разобличаваше демагогията и корупцията, беше будител. Всеки журналист, който се осмели да търси и изнася истината, беше будител. Медицинските сестри и майките на децата с увреждания, които отстояваха своите социални права, будеха обществената съвест.“

Президентът също отдаде почит на лекарите и учителите.

„В тези трудни времена всички: лекари, учители или обикновени хора, подали солидарна ръка на нуждаещите се, всички, които приеха изпитанието с достойнство и мисъл за другия, са пример за нас. Затова тази година, повече от всякога, хиляди хора изпълниха със смисъл празника на будителите. От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре, казва още президента Румен Радев“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!