Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

Изборният процес в България вероятно е един от най-прозрачните, ако го сравните с други държави. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. По думите на Дончев подводните камъни при вариант гласуване по пощата са много и рискът от злоупотреби е в пъти по-голям.

Относно идеята за видеонаблюдение по време на броенето на бюлетини, което предизвиква разнопосочни мнения, Дончев каза, че  трябва да се уточни дали става въпрос за заснемане в реално време или за запис. Според вицепремиера трябва да се търси възможност за отпадане на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

Единственото, което може да се организира до изборите без създаване на допълнителни рискове, е осигуряване на гласуването на карантинираните, заяви вицепремиерът.

Той съобщи, че максималната дистанция ще е правило и в изборните секции и при гласуването с мобилни секции. Гласуването на машина също създава здравни рискове. В момента се готви медицинският протокол, надявам се до седмица да се запознаем с текста, каза още Дончев.

Членовете на изборните администрации ще бъдат ваксинирани с приоритет, каза още Дончев.

Вицепремиерът коментира и ограничителните мерки и исканията на ресторантьорите.  По думите му през следващата седмица ще се обсъжда кои мерки и до каква степен ще бъдат облекчени. Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи строго от темповете на заболяването.

Държавата се опитва да оказва помощ, най-ценната помощ е да упражняват бизнеса си, подчерта Дончев. Той добави, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията.

Томислав Дончев и посочи, че схемите за помощ, прилагани в началото на пандемията, са се радвали на много по-голям интерес, отколкото сега. По думите му, това се обяснява със сивия сектор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук