забрана на беларуските авиокомпании

Посланиците на страните-членки в ЕС в петък постигнаха съгласие да се наложи забрана на беларуските авиокомпании да използват въздушното пространство или летищата на Съюза, предаде Ройтерс.

Решението на ЕС е част от планираните наказателни мерки срещу Минск в отговор на решението на беларуските власти да изпратят на 23 май боен самолет, за да принуди полет на „Райънеър“ да кацне в беларуската столица. На борда му се намираше опозиционният журналист Роман Протасевич, който беше арестуван заедно с приятелката, руската гражданка София Сапега.

Решението ще влезе в сила на 4 юни в 22:00 ч. по Гринуич, или полунощ българско време.

ЕС, също така, препоръчва на европейските авиокомпании да избягват да прелитат над Беларус, но забраната не е правно обвързваща. В сряда агенцията на ЕС по безопасността на гражданската авиация издаде директива, според която европейските самолети трябва да избягват прелитането през беларуското въздушно пространство освен при извънредна ситуация.

Беларуската авиокомпания Белавиа извършва полети до около 20 летища в Европа. Спазването на забраната ще е работа на националните правителства, много от които са и членове на НАТО.

Освен това ЕС подготвя серии от санкции срещу физически и юридически лица, замесени в отклоняването на полета на „Райънеър“ или репресиите срещу опозицията. Обсъждат се икономически санкции срещу ключови сектори от беларуската икономика.

Припомняме, по-подробно, че на 23 май, самолет на Ryanair, превозващ цивилни граждани от Атина до Вилнюс, кацна принудително в Минск, след като по разпоредба на Лукашенко, е бил преследван от военен изтребител.

Поводът, макар и неофициално, беше ясен – на борда пътуваше известният в Беларус и съседните страни Роман Протасевич, 26-годишен журналист, съосновател на платформата „Нехта“ (Nexta), който е отявлен критик на Лукашенко.

Протасевич беше задържан веднага след кацането на самолета и срещу него бяха повдигнати обвинения за предизвикване на масови безредици в Беларус, като включително бе обявен за международно издирване заедно с колегата си Степан Путило, който се намира в Полша.

Първоначално, преследването на цивилния полет, беше оправдано със сигнал за бомба. Тази версия обаче се оказа неправдоподобна, тъй като екипите пристигнали на мястото на инцидента, съобщават, че не е открито взривно устройство. Новината потресе не само Европа, но и света, тъй като действията на беларуския президент спокойно могат да бъдат определени като държавен тероризъм.

Неочаквано днес, Протасевич признава в ново интервю, че е организирал неразрешени от властите протести в Беларус миналата година и се изказва ласкаво за президента Александър Лукашенко. Семейството на Протасевич, обаче, е категорично, че интервюто е дадено под натиск.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!