круизни кораби Венеция
Круизният кораб `Queen Victoria`, минава пред площад Сан Марко, във Венеция, Италия.

От днес влиза в сила забраната на италианското правителство големи круизни кораби да преминават край Венеция и площад Сан Марко, предаде БНР.

Документът бе спешно оформен в средата на юли, след като ЮНЕСКО предупреди Италия, че Венеция ще влезе в черния списък на организацията.

Постановлението „Запазването на Венеция” забранява преминаването на плавателни съдове с водоизместимост над 25 000 тона в близост до града, през канала Джудека и покрай площад Сан Марко обявен за национален паметник.

Вместо това круизните кораби ще ползват пристанището на Монфалконе в област Фриули-Венеция-Джулия. То се намира на час и половина път с автобус от Венеция.

Туристите, които искат да посетят Венеция, ще слизат в Монфалконе и ще стигнат до града с дезинфекцирани автобуси и с всички хигиенни мерки срещу пандемията.

Културният министър Дарио Франческони каза, че декретът на правителството е първи важен резултат и дълг на всеки е да работи за опазването на лагуната и за нейния устойчив път на развитие като уникална културна реалност.

През 2023 година Италия трябва да докладва на ЮНЕСКО, че е взела всички мерки за опазването на Венеция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!