Задължителната за ЕС система за верификация на лекарствата работи от днес в някои аптеки, отлагането й ще доведе до санкции за България, каза в интервю за БТА проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Целта на системата е предпазване на пациентите от фалшиви лекарства.

Производителите вече ще поставят по-сложен баркод и средство срещу подправяне върху опаковката. Аптеките, включително продаващите онлайн, и болниците ще трябва да проверят автентичността на медикамантите, преди да ги предложат на пациентите.

Това ще изисква инвестиции за придобиване на необходимите четци на стойност около 300 лева, което вече предизвиква недоволството на много фармацевти, заканили се да излязат на протест. До момента над 2 000 аптеки са се снабдили с нужната апаратура. Нововъведенията няма да се отразят на цените на лекарствата.

Правилата, които влязоха в сила, са в съответствие с европейската Директива за фалшифицираните лекарствени продукти. Оказалите се в заварено положение лекарства, произведени преди 9 февруари 2019 г., ще се продават до изтичане на срока им на годност. Здравното министерство увери, че няма да налага санкции на аптеките и им се дава 6-месечен гратисен период за снабдяване с четци и свързване със системата за верификация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!