Захариева Балкани

Блокирането на преговори за членство на Скопие в Европейския съюз няма нищо общо с предстоящите избори у нас, заяви за „Политико“ външният ни министър Екатерина Захариева.

Според първия ни дипломат позицията на София по въпроса няма да се промени след вота на 4 април.

„Опитваме се да бъдем максимално позитивни. Но не мисля, че нещо може да се промени, освен ако нашите приятели не са готови да приложат Договора за приятелство от 2017 г. и да спазват ангажиментите си“, подчерта външният ни министър.

Захариева призова Скопие да спазва договора със София

 Захариева посочи, че има „ясни условия“ за започване на преговорите със Скопие.

„Осезаеми резултати при прилагането на споразумението от Преспа между Гърция и Северна Македония и нашия Договор за приятелство“, каза Захариева.

Според Захариева трябва да успокоим емоциите със Скопие.

„Харесвам емоционалните народи на Балканите, но когато се опитвате да постигнете споразумение и компромис, е по-добре да разговаряте помежду си, отколкото чрез медиите“, призова българският външен министър.

В интервюто за „Политико“ Захариева коментира и темата с Навални. Дипломати в Брюксел очакват днес  ЕС да даде знак за подготовката на нови санкции срещу Русия заради присъдата на опозиционния лидер Алексей Навални.

„Политико“ отбелязва, че днешното решение на съвета на външните министри се очаква да е „деликатно“.

„Честно казано, не очаквам някой колега да се противопостави на даването на политическа зелена светлина на работните групи, за да започнат подготовката на евентуални санкции. След последните събития определено ще обсъдим нови санкции, съгласно новия санкционен режим за правата на човека и върховенството на закона“, каза Захариева

 

Кой ще бъде в списъка със санкционирани?

Нововъведеният режим дава на ЕС възможността да прилага „много целенасочени санкции“, които ще избегнат въздействие върху населението, каза Захариева.

„Наистина е важно, когато включваме конкретни лица в списъка, това решение да се основава на доказателства“, добави тя.

Захариева каза, че „не може да каже точно“ кой би бил това и дали това са длъжностни лица или също олигарси или други способстващи за нарушенията на правата на човека в Русия.

„Очаквам да видя хора от двете групи в списъка въз основа на конкретни доказателства.“

Захариева коментира и неотдавнашното посещение на върховния представител на ЕС за външни работи Жозеп Борел в Москва. Според първия ни дипломат обаче катастрофалния изход от посещението не е изненада.

 „Исках да бъда изненадана, но не бях. Надявах се да видя дори малко желание за смислена дискусия с нас от страна на Москва. Но може да има и полезен страничен ефект. Ако имаше държави, които досега бяха наивни към руското поведение, надявам се те вече да не са“, каза още Захариева.

Според Захариева извлечените поуки са, че Европейският съюз трябва да бъде по-подготвен. Първият ни дипломат призова ЕС да засили стратегическата си комуникация.

„След посещението пропагандната машина беше в разгара си, казвайки, че не сме градивни, че се месим с вътрешни дела. Трябва да сме много по-подготвени да реагираме и да се противопоставим на тези кампании за дезинформация, казва още Захариева.“

Външният ни министър припомни, че някои нейни колеги са били против визитата на Борел, но тя не е била сред тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!