ЕС санкции

ЕС налага санкции на началниците на четири силови структури на Русия. На днешната си среща външните министри на страните от общността решиха да им забранят да влизат в Европейския съюз.  Ограниченията са част от „политическо споразумение“ за налагане на санкции срещу отговорните за вкарването в затвора на кремълския критик Алексей Навални и репресиите срещу неговите привърженици. Това казаха дипломати, цитирани от АФП и Ройтерс.

На срещата си в Брюксел днес министрите поискаха от първия дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел да финализира списъка с имената на лицата, които ще бъдат засегнати. В него обаче няма да бъдат включени олигарси.

На въпрос защо сред санкционираните няма олигарси, близки до властта, Борел отговори:

„Не можем да наказваме някого, защото не го харесваме. Трябва да го санкционираме заради това, че е направил нещо. И когато казвате: „Накажете олигарсите!“, ние трябва да докажем, че тези хора, които ще санкционираме, имат пряко участие в това, заради което искаме да наказваме. Това също е върховенство на закона и то също трябва да се спазва“.

ЕС не посочи конкретни имена на граждани на Русия, на които ще наложи санкции

Външните министри на страните членки на ЕС са се договорили да наложат санкции срещу четирима висши руски служители.

По време на срещата на 27-те външни министри на страните членки не са били обсъждани имена.

По неофициална информация, новите лица, които ще бъдат включени в санкционния списък, са ръководителят на следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, генералният прокурор Игор Краснов, директорите на Националната гвардия ген. Виктор Золотов и на Федералната служба за изтърпяване на наказанията Александър Калашников.

На въпросните руски висши официални лица ще им бъде забранено да влизат на територията на ЕС за една година. Също така ще им бъде забранено да държат пари в банки в Европейския съюз.

Осъдителната присъда на Алексей Навални предизвика сериозен международен отзвук в цял свят. Европейските лидери единодушно призоваха за освобождаването на опозиционния лидер.

Делото беше придружено от масови протести в подкрепа на Навални, като хиляди негови поддръжници бяха арестувани.

Реакцията на Москва

Русия вече заяви, че е готова да наложи ответни санкции. Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова Брюксел да се въздържа от въвеждането на нови санкции срещу Русия заради случая „Навални“. Тя беше категорична, че че ако Европейският съюз въведе нови ограничения, незабавно ще последват ответни мерки.

„Абсолютно недопустимо е използването на правата на човека и позоваването на демократичните принципи в качеството на геополитически инструментариум“, заяви Захарова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!