Народно събрание, парламент, депутати, дебат

Днес Народното събрание ще гласува на второ четене Законопроекта за мерките по време на извънредното положение.

Вносители на законопроекта са Цвета Караянчева и група народни представители. Той бе приет на първо гласуване на 18.3.2020 г. Законопроектът ще бъде гласуван като първа точка в работата на парламента. За втора точка е определен парламентарен контрол.

Заседанието в правната комисия вчера беше напрегнато и продължи 8 часа. БСП демонстративно напуснаха разискванията, с аргумента:

„Няма как да участваме в текстове, които са ни дадени на крак и да взимаме решение в последния момент“, заяви депутатът от БСП Филип Попов.

От левицата дори предложиха направени поправки да бъдат подробно систематизирани в доклад и да се проведе извънредно заседание на Правната комисия.

В Закона за извънредното положение се регламентират понятия като социална изолация. Дава се право на министъра на здравеопазването да въвежда и допълнителни мерки по време на извънредното положение.

В законопроекта са предвидени спиране на запорите и сроковете по висящи дела, както и удължаване на срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки с 6 месеца.

Очаква се да се подкрепят драстичните санкции при нарушаване на карантина, за телефонни измами и фалшиви новини за заразното заболяване.

Между първо и второ четене бяха внесени близо 20 предложения за поправки, тъй като на първо четене се появиха твърде много разногласия.

Законът за извънредното положение беше разкритикуван вчера и от Съюза на съдиите. Те са обезпокоени от факта, че в текстовете не е изрично упоменато докога ще продължи този закон.

Логиката на правната разпоредба, която предвижда и акта, с който се въвежда извънредно положение –закон, изисква същият нормативен акт изчерпателно да посочи не самоцелта на обявяване на извънредното положение (посочена в чл. 1 от проектозакона), но и да предвиди именно временния характер на ограниченията. Поради това е разумно в закона да бъде предвиден изричен период, в който се очаква да действа извънредното положение и крайната му дата, или да се посочи с какъв акт или при какви условия извънредното положение се прекратява“, пише в позицията на Съюза на съдиите.

Друг важен акцент от становището им е, че законът не може да нарушава Конституцията. Това е само закон и основните права на гражданите са гарантирани, според основния закон, което означава, че те не могат да бъдат нарушавани от никакъв закон, включително и от такъв за извънредно положение.

„Съзнаваме, че последиците от обявеното с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредното положение няма да приключат с изтичането на срока му, но сме загрижени да бъдат нормативно предвидени такива мерки, които ще осигурят опазването на правовия ред, нормалното функциониране на държавните институции в съответствие с Конституцията и Международните актове за защита на правата на човека и няма да се превърнат в основание за възникване на бъдещи правни спорове“, пишат още съдиите.

Новите предложения предвиждат отпадане на санкциите за медиците и облекчаване пълната забрана за командировките в страната и извън нея, както и задължителна карантина за всички, които се връщат от чужбина. Депутатите ще решават дали да се даде възможност на работодателите да пускат принудително служителите си и в неплатен отпуск и дали военните да бъдат включени в прилагането на мерките при извънредното положение.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук