От днес започна отдавна чаканият ремонт на прословутия участък от магистрала „Тракия“ в района на Чирпан, който скъса нервите на пътуващите към Южното Черноморие миналото лято, а и не само на тях. 

Ще се ремонтират и двете платна от 16,5 км участък от 168-ми до 184-ти км. Това е трасето от пътната връзка с магистрала “Марица” и „Чирпан – Изток“. Ремонтът на печално известния участък ще струва 70 млн. лева. Очаква се дейностите да приключат около 25 март.

Строителните дейности са част от започналия през октомври миналата година поетапен ремонт на общо 52 км от АМ „Тракия“. По време на ремонтните работи движението ще се извършва по обходен маршрут.

В посока Бургас движението ще се отклонява на пътен възел „Плодовитово“ през Чирпан, а на пътен възел. „Чирпан – изток“ ще се включва отново в магистрала „Тракия“.

В посока София автомобилите ще се отклоняват на пътен възел „Чирпан – изток“ и ще преминават по пътя Чирпан – Плодовитово и на пътен възел Плодовитово ще се връщат отново на аутобана.

Отсечката, която ще се ремонтира е пусната в експлоатация през 2007 година. Сега предстои машинно подравняване на банкети, дълбоко фрезоване на съществуваща настилка, студено рециклиране, ремонтно-възстановителни дейности на съоръжения, бетонови работи, полагане на геомрежа, обработка на пукнатини, полагане на неплътен и плътен асфалтобетон, съобщават от АПИ.

Предвижда се и подобряване на отводняването, полагане на хоризонтална пътна маркировка, монтиране на нови ограничителни системи за пътища /мантинели/ и пътни знаци. Ще бъдат ремонтирани 9 съоръжения.

От пътната агенция обещават на обекта да се работи мобилизирано без почивен ден, за да може ремонтът да завърши колкото се може по-скоро и да не се затруднява движението.

„Ако времето е сухо, без много дъждове, има възможност строителните работи да се изпълнят за два-три месеца. Целта е при добро време до края на март да завърши ремонтът на 16,5-километровия участък, а до Великден и на останалите 24 км до Стара Загора, които не са в добро състояние“, посочват от АПИ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!