Днес министър-председателя Кирил Петков се срещна с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Това е първото посещение на Мицотакис в България. Той е и първият гост на правителствено равнище на българския премиер след встъпването му в длъжност.

„Беше удоволствие да проведем разговор с министър Мицотакис по много важни регионални теми. Това, което видях е, че приятелските отношения ще бъдат затвърдени. Заедно можем да постигнем повече, особено в сектора за обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност на целите Балкани“, заяви премиерът Кирил Петков на пресконференцията в Министерски съвет след срещата.

Приоритетът, който ще се сложи върху гръцката връзка е от стратегическо значение и за България, и за Гърция.

„Факт е, че нашите страни са толкова близки от енергийна нужда“, каза още Петков и добави, че Планът за възстановяване и развитие също може да бъде разгледан от регионална гледна точка.

От своя страна Мицотакис посочи, че Атина и София започват нов етап на сътрудничество.

„Работихме за това българко-гръцките отношения да бъдат по-тесни. Имахме случаи да се срещнем на Срещата на върха на ЕС с президента Румен Радев. Поздравих г-н Петков за изборната му победа и за съставянето на новото правителство. Стабилността в една страна допринася и за стабилността навън. Установихме, че имаме общи възгледи върху много теми. Можем да кажем, че оттук нататък Атина и София започват един нов етап на сътрудничество, подчерта гръцкият премиер.

Той изтъкна, че за двете страни е важно икономическото сътрудничество, както и уважаването на европейското право.

„Говорихме за изграждането на интерконектора Гърция – България, който навлиза в последния си етап. Договорихме се и двете страни да завършим този проект по-бързо. Разговаряхме и за пандемията, за варианта Омикрон. Радвам се, че новият български премиер отдава голямо значение на ускоряване процеса на ваксинация. Предизвикателството е общо и никога няма да сме сигурни на Балканите, ако всички страни не постигнат висок процент на ваксиниране. Що се отнася до ситуацията на Балканите, гръцката позиция е, че в един период на увеличаващи се предизвикателства един справедлив път на Западните Балкани към ЕС е в полза на всички. Нашата страна винаги е била лост за напредък в целия регион. Добросъседството е най-важно. Очакваме бързото свикване на междуправителствените срещи с РС Македония и Албания. Разчитаме на вашата подкрепа за тази обща цел. Обсъдихме и въпроси, свързани с миграцията и бежанския проблем. Информирах г-н Петков за нашите връзки и отношения със съседна Турция. Обсъдихме и перспективата за организиране на Висш съвет между Гърция и България, в който да участват членове на българското правителство”, допълни Мицотакис.

Той каза, че очаква Петков и кабинета му в Атина.

Кирил Петков от своя страна изрази задоволството си, че първата визита на европейски лидер у нас вече е факт. По думите му заедно двете страни могат да постигнат повече в областта на общата инфраструктура, енергетиката и регионалната стабилност.

„Радвам се да видя как заедно можем да работим за много от икономическите общи стратегии. Има синергии, които заедно можем да оптимизираме. Планът за възстановяване и развитие може да бъде разгледан и от регионална гледна точка. Оттук нататък аз се радвам да отидем в Гърция и да срещнем всеки един министър с неговия колега, за да постигнем адекватна координация”, каза Петков.

Той обясни, че по време на срещата си с Мицотакис са говорели предимно за стратегическа инфраструктура. „Тази връзка трябва да се засили, защото тя е стратегическа за района, за икономиката и за целите на по-добра сигурност в региона“, подчерта той.

Днешният разговор на Петков и Мицотакис в Министерския съвет свидетелства за интензивния политически диалог на най-високо ниво между България и Гърция. Той отразява стратегическия и приятелски характер на отношенията между двете страни.

По-късно през деня Мицотакис е поканен и на „Дондуков“ 2, където ще се срещне и с държавния глава Румен Радев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук