Бойко Ноев
На снимката: Бойко Ноев

Началото на преговорите за членство в ЕС на Р северна македония е на една дума разстояние от съгласието на България и тази дума е „българи“. Ключов политически проблем между двете страни е дебългаризацията в Северна Македония, която се провежда от десетилетия. България предлагаше как да бъде изпълнен Договорът за приятелство и добросъседство, а от отсрещната страна отговор нямаше. Това заяви експертът по национална сигурност Бойко Ноев в сутрешния блок на bTV.

„По-широк обаче е въпросът с правата на македонските българи“, настоя Ноев. За него е грешка Кирил Петков да ходи в Скопие – трябва новият македонски премиер да дойде тук.

„Ние сме държава на 1300 години, а Северна Македония – на 30 години. Нека Петков покани своя македонски колега тук“, каза Ноев.

Вероятно това ще е Димитър Ковачевски, който наследява Зоран Заев начело на македонските социалдемократи (СДСМ).

Бойко Ноев коментира, че решаването на високия политически въпрос за правата на българите би довел до разрешаване на всички проблеми между двете държави. „България е поставила пет искания как да се изпълнява Договора за добросъседство. Много са важни правата на македонските българи, но не просто да са отразени в Конституцията“, каза Ноев.

Според него трябва да получим гаранции, че след като европейските страни толкова много натискат България за разширяването, те трябва да гарантират, че след започване на преговорите, Софийският и Преспанският договор ще бъдат изпълнени.

Той предупреди, че Кирил Петков има за разрешаване няколко кризи, една от които е вариантът „Омикрон“ и той  трябва да подходи много внимателно.

На въпрос дали свикване на Консултативния съвет за национална сигурност е добра идея, Ноев коментира, че това е много навременна инициатива на президента Радев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук