Джо и Хънтър Байдън
На снимката: Джо и Хънтър Байдън

Министерството на правосъдието на САЩ изиска информация за дейността на Хънтър Байдън – син на вероятния бъдещ президент на САЩ Джо Байдън, в повече от 20 различни компании и организации, включително украинската „Burisma“. Информация за това разпространи днес агенция АП, позовавайки се на източник, запознат с данъчната проверка срещу Байдън – младши.

Според източника, пожелал анонимност, в момента правосъдното министерство проучва различни финансови въпроси, свързани с Хънтър Байдън, включително дали той и обкръжението му са нарушили закона за данъците и прането на пари при бизнес отношенията си с чужди държави.

Информаторът на АП не уточнява дали работата на Хънтър Байдън в украинската компания е във фокуса на федералното разследване или прокурорите просто търсят информация за всички източници на неговите доходи през последните години. Според съобщенията, Министерството на правосъдието на САЩ е изискало информация за бизнес отношенията на Хънтър Байдън с Китай.

В ход е и данъчна проверка срещу Байдън – Младши

Преди дни синът на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън – Хънтър, потвърди, че федералните прокурори в Делауеър провеждат разследване на данъчните му дела.

Както подчертава агенция АП, разследването е започнало през 2018 г. още преди Джо Байдън да обяви кандидатурата си за президент на САЩ. По време на предизборната кампания републиканците многократно критикуваха Хънтър Байдън за съмнителни сделки и контакти в Китай, Украйна и Казахстан.

Според доклада на сенатската комисия по вътрешна сигурност и финанси, публикуван в края на септември, Хънтър Байдън, семейството и бизнес партньорите му в течение на няколко години са получили „милиони долари със съмнителен произход от чуждестранни граждани“. Авторите на документа посочват, че става въпрос за потенциална престъпна дейност, свързана с „транзакции между Хънтър Байдън и украински, руски, казахски и китайски граждани“.

Президентът Доналд Тръмп призова мнокократно да се изясни как Байдън-младши е получил високата длъжност в управлението на компания „Burisma“ – една от големите частни газодобивни компании в Украйна. През 2016 г. Джо Байдън в качеството си на вицепрезидент на САЩ, успя да издейства от тогавашния украински президент Петро Порошенко уволнението на генералния прокурор Виктор Шокин, който беше започнал разследване срещу „Burisma“. Тръмп обвини Джо Байдън, че е използвал със служебното си положение, за да помогне на бизнеса на сина си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!