Напрежението на Корейския полуостров ще бъде водеща тема на 30-тата срещата на високо равнище на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която днес започна във филипинската столица на Манила.  Въпросите за регионалната сигурност, ядрената програма на Северна Корея, както и търговското и икономическо партньорство също се очаква да бъдат сред приоритетите в дневния ред. Очаква се да бъде обсъден и напредъкът на рамката, която определя Кодекса за поведение в Южнокитайско море.

Според секретариата на АСЕАН лидерите се очаква да подпишат документ, който ще потвърди ролята на държавната служба като средство за постигане на „Визия за общността” 2025 на АСЕАН.

Срещата на върха идва, когато Асоциацията празнува своята 50-та годишнина. Тя е създадена в Тайланд през 1967г. с подписването на Декларацията АСЕАН от основателите на членове Сингапур, Индонезия, Малайзия, Филипините и Тайланд. Сега тя включва Бруней, Камбоджа, Лаос, Мианмар и Виетнам.Страните от АСЕАН имат обща площ от 4,46 милиона квадратни километра или 3% от цялата суша на Земята, а населението им е около 626 милиона души или 8,8% от хората по света и общ БВП от 2,4 трлн. долара, се превърна в най-успешната група в региона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук