Лондон, Великобритания
Снимката е илюстративна.

Заради брекзит във Великобритания разкриха само 35 секции. Точно в 9.00 българско време на територията на Обединеното кралство отвориха всички секции за гласуване в българските парламентарни избори. Към изборите има голям интерес от страна на пребиваващите на Острова българи.

Българите искаха 90 секции

Имаше предложения за откриване на близо 90 секции, но бяха разкрити само 35. Това е така, защото е съобразено с Избирателния кодекс за държави извън ЕС, обясняват експерти. Тъй като Обединеното кралство излезе от блока в началото на годината, има ограничение за броя на избирателни секции, допърват те.

Секции се отварят според 4 критерия

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите на базата на четири основни критерия: брой на подадени заявления за гласуване, брой на внесени документи са уседналост по региони, географско разпределение и брой на гласувалите в предишни избори.

Гласоподавателите пътуват най-много час

Не всички българи останаха доволни, защото на някои ще се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции, но по принцип те са избрани така, че всички граждани да могат да стигат до тях в рамките на един час.

В петък се създаде напрежение около секцията в Лутън по повод на спор около смяна на председателят на тамошната комисия от ЦИК, дори се появиха съмнения дали секцията ще отвори в уречения ден и час, но след като новопредложеният председател се оттегли, секцията вече е готова да приема гласоподаватели.

13 секции в Лондон

Най-много са избирателните секции в Лондон – 13 на брой. С изключение на две секции в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия, всички останали секции са разпределени на територията на Англия. Изборите се провеждат в условия на локдаун, което допълнително може да създаде затруднения, въпреки уверенията, че британските власти и полицията са запознати по места. Гласуването трябва да приключи в 22.00 часа българско време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук