Според Световната здравна организация броят на хората, заразени с новия коронавирус извън Китай, в събота достигна 1 402, според ежедневния доклад на организацията.

СЗО твърди, че броят на потвърдените случаи в света (извън КНР) за едно денонощие се е увеличил на 202-ма души.

Всички случаи на заразени извън Китай са регистрирани в 28 страни, докато през последните 24 часа вирусът се е разпространил в още две държави – Ливан и Израел. Общият брой на фаталните случаи е 11, още 3-ма души са починали за денонощието от COVID-19.

Междувременно италианското правителство прие в събота специален законодателен указ, който предвижда забрана за влизане и излизане от райони, считани за епидемични огнища на коронавирус, който засегна близо 80 души, двама от които починаха в петък срещу събота.

„В районите, считани за огнища, нито влизане, нито излизане няма да бъдат разрешени, освен специални изключения“, заяви италианският премиер Джузепе Конте, като обяви също затваряне на предприятия и училища, и отмяната на обществени мероприятия. Основната територия е около Кодоньо, на 60 км от Милано

Освен това бяха отменени три мача от Италианската Серия А заплахата от разпространение на заразата с коронавирус.

В събота Израел отказа да разреши на около 200 души, които не са израелски граждани, да слязат от самолет, пристигнал от Южна Корея, като част от мерките срещу новия коронавирус.

В съобщението се казва, че самолетът е насочен да се върне в Южна Корея, след като 12-те израелски пътници на борда са били откарани с линейки, и очакват да бъдат поставени под карантина в Тел Авив.

Прекъсването на въздушните връзки с Китай е в сила от януари, а Израел също отказа влизането на хора, които наскоро са посетили или пребивават в Хонконг, Макао, Сингапур или Тайланд.

Свързана новина:

Коронавирусът e като Чернобил – убива колкото Партията каже…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!